Леонардо ди Каприо

(Leonardo DiCaprio)
| | |
Роден/а
November 11, 1974 - Hollywood, Los Angeles, California, USA
Повече за актьора/режисьора
Wikipedia IMDB Видео Снимки
Всички филми на Леонардо ди Каприо
(Leonardo DiCaprio)
Мини Биография

Леонард ДиКаприо е роден на 11 ноември 1974 година, Холивуд, Лос Анджелис, Калифорния, САЩ. Той е кръстен на Леонардо Да Винчи. Родителите на Ди Каприо, Джордж (автор на комикси) и Ирмелин (социална служителка), се развели преди детето да навърши година, но се стараели да го възпитават заедно, за да не се чувства лишено нито от майчина, нито от бащина грижа.

 Малко са актьорите в света с толкова разнообразна кариера. Той започва изключително скромно, първо се снима в ситкома "Growing Pains" (1985), като поддържащ герои, след което се снима в ниско бюджетния филм на ужасите Critters 3 (1991). Първите силни роли, които изиграва и спечелва сърцата на феновете са  Romeo + Juliet (1996) и превърнал се в класика Titanic (1997). След тези 2 филма играе главни роли във филми на Мартин Скоресезе и Кристофър Нолън.

След блестящата роля в Титаник, Леонардо ДиКаприо играе в "Желязната маска" (1998) и "Плажът" (2000), за този период след Титаник, това са двете му запомнящи роли. Две години по-късно Лео участва в две суперпродукции на Стивън Спилбърг "Хвани ме ако можеш" (2002) и филмът на Мартин Скорсезе "Бандите на Ню Йорк", който е първият от многото филми на съвместна работа между режисьора и ДиКаприо.

Леонардо ДиКаприо получава по 20 милион за филм, с което се превръща в една от най-големите кино звезди в света. До ден днешен обаче той не е печелил награда Оскар, като е бил номиниран три пъти. Лео не се отдава само на актьорската професия, той е и страстен защитник на околната среда. Поради което участва в документалния филм за природата "The 11th Hour".

В началото на 2005-та Лео отново получи отлични отзиви и спечели „Златен глобус” за играта си (пак под режисурата на Скорсезе) в „Авиаторът” (2004) – филм с 11 номинации за „Оскар”. През 2005 актьорът отново направи две силни роли в два силни филма: първо в приключенската драма „Кървав диамант” (пет номинации за „Оскар”, включително и за Ди Каприо като актьор) и в един от най-добре направените филми на годината - „От другата страна” (отново на Скорсезе), с четири спечелени „Оскара” от пет номинации.

Обичан или мразен Леонардо Ди Каприо е един изключително сериозен актьор с култови роли в киното.
Последните филми в които се снима са: "Великият Гетсби" (2013) и "Вълкът от Уолстрийт" (2013)

 

Жанр

× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани

Коментари

koicho koicho
5/9/2021 12:02:00 PM