20-те най-добри филма на ужасите от 90-те години

| |

90-те години на миналия век може и да не се помнят като едно от най-добрите десетилетия на ужасите, но тези страховити филми все още са издържали проверката на времето. От „Мълчанието на агнетата“ до Писък“ - ето избора ни за най-страховитите филми от този период.

Любителите на ужасите винаги са готови да се изплашат, макар че, разбира се, въпросът за това кои филми да гледате винаги е предмет на дискусия. Някои фенове на старинните филми обичат да гледат филмите на ужасите от 70-те и 80-те години на миналия век. Други предпочитат по-„издигнатите“ филми на ужасите, от 2010-те години. Тогава защо сме по-малко склонни да се връщаме към всичко, което е между тях? Просто казано, мнозина не свързват 90-те години на миналия век с добър хорър.

Ето и добрата новина: Тези хейтъри грешат. Не вярвате в това? Просто вижте нашия окончателен списък с 20-те най-добри филма на ужасите от 90-те години, които абсолютно си заслужават времето ви.


01 Misery / Мизъри (1990)

 Част от това, което прави Misery толкова въздействащ, е простотата на идеята. Какво би станало, ако популярен писател е във властта на обсебен фен? Голяма част от неочакваните обрати във филма идват от вече почитаната Кати Бейтс, която по онова време е сравнително неизвестна актриса, макар че е сила, с която трябва да се съобразява Джеймс Каан, който играе известен писател-романтик, останал безпомощен и прикован на легло след неприятна автомобилна катастрофа.

Като адаптация на романа на Стивън Кинг, както книгата, така и филмът служат за изследване на авторовата тревога пред лицето на дивите фенове. А сега, в нашата напрегната дигитална епоха, изпълнена с парасоциални взаимоотношения, история за измъчващ фен, който се опитва да накара творец да промени творбата си според собствените си предпочитания, изглежда по-актуална от всякога.

 

02 IT / То (1990)

 Говорейки за адаптации на Стивън Кинг, неговият страховит клоунски роман „То“ се превърна не в един, а в два високобюджетни филма (2017, 2019), а в момента се работи по предистория на телевизионното шоу. Но за много фенове на ужасите първият им досег с Пениуайз беше в телевизионния филм „То“ от 1990 г. Първоначално излъчен като минисериал в две части, за някои той може да се окаже малко дълъг: Докато перфектният филм на ужасите често е 90 минути, гледането на „То“ наведнъж означава повече от три часа театър с клоуни-убийци, което е само една от причините критикът да каже в рецензията си, че филмът има „бавно темпо“.

Но мястото, където той наистина блести, е „страхотният“ актьорски състав, особено хаотичният Тим Къри, който перфектно се превъплъщава в Пениуайз, докато върви по тънкото въже между страшното и глупавото. Като възрастен зрител може да се окаже, че дори се смеете заедно с клоуна. Но като дете, гледало в началото на 90-те години, е лесно да разберете как този филм е породил у цяло едно поколение силен страх от цирковите артисти.

 

 03 Night of the Living Dead / Нощта на живите мъртъвци (1990)

 Холивуд обича да прави римейкове на филми, особено на филми на ужасите. Понякога това е за добро (познавате ли фенове на ужасите, които биха предпочели да гледат „Нещото от друга планета“ от 1951 г. пред класиката на Джон Карпентър от 1982 г.?) Все пак някои хорър филми са по-святи от други и мнозина смятаха, че би било кощунство да се направи римейк на зомби класиката на Джордж Ромеро „Нощта на живите мъртви“. Някои критици смятат така и за рестарта от 1990 г., като Роджър Ебърт стига дотам да каже, че „римейкът е толкова близък до оригинала, че няма причина да се гледат и двата“.

Ние обаче сме против. Филмът има драматично различен финал, който със сигурност ще шокира и зарадва мегафеновете на оригинала. Кастингът е чудесен, а Патриша Талман излъчва енергията на голямото финално момиче, която Барбара никога преди не е имала. А Тони Тод е перфектен в ролята на герой, който понякога може да бъде толкова страшен, колкото и немъртвите пред къщата. Режисьор и дългогодишен сътрудник на Ромеро е Том Савини, който доказва, че е също толкова умел зад камерата, колкото и в създаването на ужасяващи специални ефекти на ужасите.

 

 04 The Exorcist III: Legion / Заклинателят III: Легионът (1990)

 Преди да ни извикате стар свещеник и млад свещеник, просто се вслушайте: Екзорсист III е много по-добър, отколкото си мислите, че е. Този мрачен психологически филм на ужасите е нещо повече от извинение за ужаса, който беше вторият филм за екзорсист. По-скоро това е силен самостоятелен филм, който съчетава няколко различни елемента в нещо едновременно внушително и провокативно. Актьорският състав на този филм е направо хипнотичен. Джордж К. Скот блести в ролята на полицейски лейтенант, който се ориентира в свят, в който серийните убийства се пресичат с демонично обладаване. Брад Дуриф пък е в най-добрата си страховита роля в кариерата си като „Убиецът на Близнаци“ - смъртен убиец, който служи и като носител на демона Пазузу.

С всичко това „Екзорсистът III“ е малко труден за възприемане вкус. Той е далеч по-разговорлив от средностатистическия филм на ужасите, макар че при подобни монолози слушането е удоволствие. И е сравнително лишен от прекомерна кървавост, като служи като доказателство, че един филм не се нуждае от кофи кръв, за да ви накара да се страхувате всеки път, когато загасите осветлението.

Автор

Симо

Тагове

Коментари

Дедпул и Върколака
7/10 Добър еТова е първият филм на
× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани