The Martian / Марсианецът

| | | | | |
The Martian / Марсианецът

Стрийминг платформи

Резюме

По време на пилотирана мисия до Марс, след силна буря, астронавтът Марк Уатни (Мат Деймън) е счетен за мъртъв и е изоставен от колегите си. Но Уатни оживява и се озовава съвсем сам на враждебната планета. Разполагайки само с оскъдни запаси, той трябва да се осланя на своята изобретателност, съобразителност и дух, за да оцелее и да намери начин да сигнализира на Земята, че е жив. На разстояние от милиони мили, НАСА и екип международни учени работят неуморно, за да върнат Марсианеца обратно вкъщи, а междувременно екипажът му планира безразсъдна, ако не и невъзможна, спасителна мисия. Целият свят се обединява, за да подпомогне безопасното завръщане на Уатни. Всеки от нас е имал усещането, че е сам на този свят. Но единствено Марк Уатни познава чувството да си сам на Марс.

Тагове

Държава: United States, United Kingdom, Hungary, Jordan

Коментари, мнения и ревюта

16-04-2023

10/10 Трудно е да си представим, че Ридли Скот е режисирал филм като този....

Ридли Скот е известен с пренасянето на "Извънземното" и "Блейд Рънър" на големия екран. И двата филма имат огромни почитатели и са невероятни за времето, в което са създадени. С "Марсианецът" той поднася страхотен научнофантастичен филм, но с напълно различно настроение - толкова много, че е трудно да повярваме, че е от този прочут режисьор! Защо? Защото настроението е много по-позитивно и оптимистично - и това е филм, който те оставя щастлив... нещо, което никога не може да се каже за другите филми!

Що се отнася до това какво ми допадна във филма и какво не. Това, което ме изненада, е че всичко ми хареса и не намразих нищо. Няма нищо, което трябва да е по различен начин... а това е нещо, което почти никога не мога да кажа. Много интелигентен, качествен филм за публиката от началото до края и трябва да го видите на голям екран, ако можете. Да, толкова е добър!

0


04-04-2023

8/10 Интелигентен филм, вълнуващ публиката

Изключителна научнофантастична драма от Ридли Скот за астронавт (Мат Деймън), попаднал на Марс, и за усилията, които се полагат за спасяването му. Както и други отбелязаха, тук има някои неща, които напомнят на филми като "Аполо 13" и "Корабокрушенецът" (особено първия). Не виждам как това е в негов ущърб, въпреки че някои го представят като такъв. Всички ние гледаме филми със собствените си очаквания и багаж. Аз не съм фен на Скот, не очаквам да ме смае (предишните му два филма не бяха много добри). Просто исках да се забавлявам и това ми допадна. Това е филм, насочен към масите, но е по-интелигентен от средното ниво масите. Може би не е за всички нърдове (бърз поглед към някои от ревютата показва много безсмислено издребняване от хора, които изглежда нямат понятие от драматургичен лиценз), но аз изобщо не намерих филма за тъп. Искам също така да кажа колко много оценявам това, че филмът успя да остане забележително лек и позитивен, като същевременно поддържаше напрежението, доказвайки за пореден път, че не е задължително да си депресиращ, за да бъдеш добра драма. Ако все още не сте гледали "Марсианецът", трябва да го направите. Това е страхотен филм с първокласен актьорски състав, добра режисура и звездни ефекти. Ако просто търсите качествен филм, който да ви забавлява за известно време, това би трябвало да е нещо, което ще ви хареса.

0


29-03-2023

8/10 Оцеляване

Въпреки че действието на "Марсианецът" се развива в неопределено бъдеще, имам въпросителни относно определянето му като научна фантастика. Една от най-силните страни на филма е, че той се основава на това, което знаем за пейзажа и атмосферата на Марс точно в този момент. Това е пустинна планета с вода и без живот, какъвто познаваме. В сравнение с това, през което трябва да премине Мат Деймън, Робинзон Крузо е бил на онзи тропически остров за пикник.

Никога не казват точно в коя година се развива действието на "Марсианецът". В този смисъл филмът избягва капана, в който попадат толкова много други. Например 2015 г. не беше нищо подобно на 2015 г., която Марти Макфлай преживя в "Завръщане в бъдещето".


Това, което се случва в "Марсианецът", е, че Деймън е част от екипа астронавти и остава назад, когато избухва марсианска пясъчна буря и екипажът бяга на космическия кораб. Капитанът - Джесика Частейн поема, когато си мисли, че Деймън е убит.

Бъдещето ни носи и по-добра комуникация, а НАСА научава, че Мат все още е там. Да се каже, че има проблем с връзките с обществеността, е меко казано. “Просто да го оставим там” всъщност е обсъждан вариант. Но това е в разрез с кодекса на една достойна цивилизация, представители на които са самият Мат Деймън и екипажът му.

Въпреки че "Марсианецът" разделя времето равномерно между тежкото положение на Деймън и усилията за спасяването му, времето, което Мат прекарва сам на екрана с пълния спектър от проявени емоции, е това, което му донесе номинацията за най-добър актьор. Освен реалистичното представяне на Марс, неговото изпълнение е другата опора, на която се крепи този прекрасен филм. Задължително следва да се отбележи и Джесика Частейн и нейното прекрасно изпълнение като твърд и същевременно хуманен ръководител на своя екип.

0


Подобни филми

Коментари

Borderlands: Тайната реликва
4/10 Още една неуспешна адаптация на видеоиг
× Моля изберете жанр

Гледат в момента

Ще гледат

Последно изгледани