20-те най-добри филма на ужасите от 90-те години

| |

 13 In The Mouth of Madness / В Устата на Лудостта (1994)

 Филмовата продукция на Джон Карпентър през 90-те години на миналия век е доста разнопосочна, включително озадачаващото продължение „Бягство от Лос Анджелис“ (1996 г.) и противоречивия филм на ужасите „Вампири“ (1998 г.). В  Устата на Лудостта също е смесен от критиката, но въпреки това се издига над останалите, позволявайки на винаги циничния Карпентър да коментира отношенията между творци и фенове. Освен това този филм изглежда прекрасно. Ако свързвате Карпентър предимно с градската мръсотия на „Бягство от Ню Йорк“ (1981) или мрачните пространства на „Нещото“ (1982), ще останете изумени от това, което режисьорът прави с различните пейзажи в този филм, вплитайки апокалиптична история, която е една част Стивън Кинг, една част Х.П. Лъвкрафт.

Повествованието се върти около героя на Сам Нийл, Джон Трент, който се опитва да открие Сътър Кейн (Юрген Прохнов), изчезнал известен автор на романи на ужасите, подобен на Кинг, и да получи последния му ръкопис, но реалността му започва да се разпада почти веднага. В крайна сметка той се сблъсква с автора, чиято любов на феновете към творчеството му е започнала да отприщва лоукрафтиански ужаси. Вместо да желае да спаси всички, Кейн възлага на Трент да осигури публикуването на последния му роман, дори това да означава крах на света. Филмът не само перфектно завършва това, което Карпентър нарича своя „Трилогия на апокалипсиса“ (състояща се от „Нещото“, „Принцът на мрака“ от 1987 г. и този филм), но и разкрива разочарованието на твореца, попаднал в капана на очакванията на феновете и ограниченията на студиото.

 

 14 A Nightmare on Elm Street: New Nightmare 7 / Кошмар на Улица Елм 7: Последния Кошмар (1994)

 Когато си помислите за хоръра от 90-те години и Уес Крейвън, вероятно ще се сетите за „Писък“ (1996) - горещия нов франчайз, който той представи и който процъфтява и до днес. Но преди да запознае света с Ghostface, Крейвън решава да ни даде окончателната визия на „Кошмар на Елм Стрийт“. И освен че служи като завладяващ филм, в чийто център е Фреди Крюгер, този филм показва и ранни проблясъци на метаужаса, който Крейвън скоро ще донесе на масовата аудитория. Какъв е той? Ами този филм се развива в реалния свят. И въпреки че Фреди е измислен герой, когато на снимачната площадка на последния филм за улица „Елм“ започват да умират хора, а апокалиптичните земетресения зачестяват, изглежда, че демонът от сънищата може да е истински - и може би е намерил начин да навлезе трайно в нашата реалност.

Магията на този филм се състои в това, че той заслепява дългогодишните фенове на Фреди, както и тези, които са приключили с „Кошмар на улица Елм“ след първия филм. Актьорите тук играят самите себе си, включително любими участници във франчайза като Хедър Лангенкамп и Джон Саксън, а Крейвън дори се появява в ролята на самия себе си. Но когато реалността се огъва, тези герои започват да се изплъзват все повече в познатия измислен свят. Резултатът е изненадващо свеж поглед към Фреди и чудесен анализ на властта, която позволяваме (или избираме да не позволим) на филмите на ужасите да имат над живота ни.

 

 15 Se7en / Седем (1995)

Филмът за сериен убиец, който убива хора по методи, вдъхновени от седемте смъртни гряха, можеше да бъде само безсмислени декори. Въпреки това режисьорът Дейвид Финчър насища филма с толкова психологическо напрежение, колкото и с откровена жестокост, давайки ни неочаквано ниво на дълбочина заедно със сцена след запомняща се сцена.

Зрителите разбираемо бяха скептично настроени към този филм, тъй като предишният филм на Финчър беше забравеният мрачен „Пришълецът 3“ (1992). Но докато гледаме как героите на Морган Фрийман и Брад Пит се опитват да проследят мистериозен сериен убиец, ние сме принудени да си зададем същия завладяващ въпрос като тях. По-конкретно, какъв чудовищно зъл човек би могъл да извършва тези убийства? Едва към края на филма се запознаваме с Джон Доу, изигран до съвършенство от Кевин Спейси, който внася последния обрат, който със сигурност ще накара стомаха ви да падне.

 

16 From Dusk Till Dawn / От здрач до зори (1996)

 Първата половина на култовия вампирски филм на Робърт Родригес „От здрач до зори“ е предимно елементарен криминален филм, който обаче продължава да бъде интересен - благодарение на Джордж Клуни, на Джулиет Люис и нарастващия фактор на ужас на Куентин Тарантино (който е и автор на сценария). Клуни и Тарантино играят банкови обирджии, които принуждават нещастно семейство да ги транспортира през границата в Мексико, след като работата им се проваля. Когато пристигат и влизат в развратния бар, те скоро се оказват заобиколени от немъртви вампири.

Това е неравностоен филм във всеки смисъл на думата. Но е невъзможно да не харесате нестандартните герои, обстановката и опасностите. Том Савини в ролята на „Секс машина“ с пистолет на пазвата? Салма Хайек като стриптизьорка, която се превръща от секси в страшна на мига? Да, моля! И е направо забавно да гледаш как героите обмислят начини да убият тези вампири, включително да питат пастор, който в повечето случаи е загубил вярата си, дали може да благослови (и следователно да използва) вода срещу ордата немъртви.

Автор

Симо

Тагове

Коментари

Borderlands: Тайната реликва
4/10 Още една неуспешна адаптация на видеоиг
× Моля изберете жанр

Гледат в момента

Ще гледат

Последно изгледани