Краят на една ера: Лиъм Нийсън разкрива кога се оттегля от екшън филмите

| |

През 2008 г. Лиъм Нийсън участва в екшън-трилъра Твърде лично / Taken и по невнимание създава цял поджанър на екшъните. В екшън филмите обикновено участват млади актьори, но с Нийсън, който по това време беше в 50-те, зрителите видяха, че и по-възрастните актьори се справят повече от добре. Оттогава видяхме много други актьори да се пробват в „екшън филм за по-възрастни мъже“ с различни резултати. Самият Лиъм Нийсън обаче от тогава не е спирал да прави тези филми. В допълнение към двете продължения на Твърде лично / Taken, актьорът направи и редица други екшъни, но изглежда, че е на път да приключи с този жанр. За съжаление, дори и Лиъм Нийсън остарява.

Лиъм Нийсън участва в предстоящия филм Стрелецът/The Marksman (2021), чиято премиера в САЩ беше през изминалата седмица. В интервю пред ET (Economic Times), Нийсън споделя, че след като завърши потвърдените проекти, най-вероятно ще приключи с екшъните. Актьорът наближава 70 и смята, че въпреки че е наложил моделът на добрия екшън герой в средна възраст, все някога идва момент, в който човек може да е твърде стар и вероятно Нийсън вече е почти там. В противен случай ще му се наложи да снима филми на проходилка. Според него:

 

„О да. Така мисля. Аз съм на 68 и половина. Ще навърша 69 тази година. Има още няколко филма, които ще направя тази година - надявам се, че COVID-19 ще ни позволи; има и няколко в процес, и след това мисля, че вероятно това ще бъде всичко. Е, освен ако не съм на проходилка или нещо такова.“

 

Понастоящем Нийсън е включен в главната роля в два предстоящи филма, Леденият път/ The Ice Road (2021), в който актьорът, водещ спасителна мисия в замръзналите, отдалечени региони на Канада, и Памет/ Memory, в който Нийсън е в ролята на професионален убиец, който се оказва от грешната страна на престъпна организация. Последният звучи като филм, който човек би гледал в маратон, заедно с Твърде лично/Taken (2008), Без име/Unknown  (2011), Директен полет/Non-Stop (2014) и много от други подобни филми, в които актьорът е участвал през последното десетилетие.

Трудно е да се каже, че всеки един от неговите филми е страхотен, но Лиъм Нийсън е харизматичен актьор и дори ако не всички са шедьоври, то те не са и пълна загуба на време. Ще бъде жалко, когато Нийсън най-накрая се сбогува с жанра. Но не е като да няма какво друго да прави. Години преди Лиъм Нийсън да бъде екшън звезда, той беше прославен заради  великолепните си участия си в достойни за Оскари драми и докато кариерата на актьора може би вече върви в друга посока, тя все още има бляскаво бъдеще.

Автор

Миша

Коментари

Borderlands: Тайната реликва
4/10 Още една неуспешна адаптация на видеоиг
× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани