Анджелина Джоли

(Angelina Jolie)
| | |
Роден/а
June 4, 1975 - Los Angeles, California, USA
Повече за актьора/режисьора
Wikipedia IMDB Видео Снимки
Всички филми на Анджелина Джоли
(Angelina Jolie)
Мини Биография

  Родена на 4 юни 1975, Лос Анджелис, Калифорна, САЩ.    Анджелина Джоли е носителка на Оскар, като става популярна   след участието си в блокбастъра   "Лара Крофт". Извън екрана   Анджи се занимава с благотворителност и най-вече     благотворителност свързана с бежанци. Тя е избирана не един   път за "най-красива жена",  а   личният и живот една от   основните теми обсъждани в жълтата преса. Анджелина Джоли е     закърмена с актьорския занаят от баща си (Джон Войт) и майка  си (Марчелин Бертран). На 11   години Анджелина започва да учи   в "Lee Strasberg Theatre Institute", благодарение на което     участва в няколко спектакъла. Учи кинознание в "New York   University" след което премества в   известният "Met Theatre   Group" в Лос Анджелис. На 16 години започва кариера на модел и участва в няколко музикални видеа. Красивата и външност може   би идва от смесеното родословно дърво, което е Немско и   Словашко от страна на баща си и Канадско-Френско, Холандско,   Немско   и Huron от страна на майка си.

   В средата на 90те, Джоли участва в няколко малки филма като   "Хакери" - 1995 и "Foxfire" -   1996. Признанието на критиците   идва, когато тя изиграва няколко силни роли в телевизионни     филма като "True Women" и "George Wallace", който й донася "Златен Глобус" и номинация за   награди "Еми". Одобрението на публиката расте още повече, като изиграва главната роля във филма "Gia". Филм по действителен случай, разказващ за живота  на супер модела Gia Carangi,   чувствително диво дете, което е хем нагло, хем бедно и което има тежък път до професионалния успех, след като около него загиват много близки хора. Carangi използва наркотици и поради   тази причина, на крехката   възраст от 26 години, става първата знаменитост починала от  СПИН. Изиграването на Gia носи на Анджелина Джоли още една   награда "Златен Глобус", още една   номинация за наградите "Еми".    

  Анджелина Джоли се настанява на звездния актьорски небосклон   през 1999 година, когато играе заедно с Дензъл Уошингтън в   успешната продукция "The Bone Collector". Същата година прави     много силно участие в "Girl, Interrupted", където играе   противоположността на героинята   изиграна от Уинона Райдър.   Филм по действителен случай за жена, която е в психиатрична     клиника. Ролята на Джоли напомнят за ролята на Джак Никълсън   във филма "Полет на Кукувиче   Гнездо" - 1975, роля за която   той получава Оскар. За разлика от филма на Джак, "Girl,interrupted" получава смесени критики и не носи големи приходи   от Бокс Офиса. Но когато идва   време за награди, Джоли взима   три: Златен Глобус, SAG и Оскар за водеща второстепенна роля.

  С голямата си популярност, която придобива за кратко време   Анджелина Джоли става голям обект   на интерес от страна на   медиите. Всяка случка от нейният противоречив живот се   превръща в   новина. Тя се жени за Джон Лий Милър с който   участват във филма "Хакери", с който се   развеждат и през   2000 година се жени за друг актьор с който участва във филма   "Pushing Tin"   - 1999: Били Боб Тортън. Анджелина Джоли става   петата жена на 20 години по-възрастния от нея   актьор.

  През 2002 година техният брак се разпада и се развеждат, слуховете   твърдят, че   причината е че той не иска деца. През цялото   това време Анджелина Джоли е отчуждена от своя баща Джон Войт. През 2000 Джоли е поканена да изиграе главната роля във  филма "Lara Croft: Tomb Raider" - 2001. Първоначално тя не е   заинтересована от ролята, но пък решава че тренировките на   които   трябва да се подложи, ще помогната за още по-добрата й   фигура. Лара Крофт е героиня смесица   от Индиана Джоунс и   Джеймс Бонд. След като филма излиза в кината, критиците не са     впечатлени, но тяхното мнение отразява големия успех на   филма. Публиката е платила 275   милиона долара за билите за   да видят атлетичното тяло и приключенската роля на Анджелина Джоли. Джон Войт бащата на Джоли се появява във филма, а   времето прекарано заедно сближава   баща и дъщеря.    
 
  Камбоджа е едно от местата, където се снима филма "Лара   Крофт". Докато е там Джоли става   свидетел на природна   красота, култура и мизерия. Това й отваря очите за другата   страна на  живота и от там започва хуманитарната част от   живота. Джоли посещава бежански лагери по цял   свят, става   "Посланик на добра воля" за ООН. Някои от преживяванията от   пътуванията й са   описани в книгата й "Notes from My   Travels", приходите от която отиват като дарения.

 Аднжелина Джоли решава да се отдаде на хуманитарна дейност,   която финансира от нейните   приходи като актриса. Тя разделя   парите си: 1/3 спестява, 1/3 да се издържа и 1/3 за   благотворителност. През 2002 година Анджелина осиновява момче   от Камбоджа: Мадокс. През 2005   година осиновява Етиопско   момиче бежанка Захара.    
 
 След поредицата търговски неудачи следва главният успех на   актрисата сред зрителите — филмът   „Мистър и мисис Смит”,   излязъл по екраните през лятото на 2005 и събрал неочакваните   от   никого 480 милиона долара. В тази екшън-комедия Джоли   играе Джейн Смит, професионален килър,   която всячески   прикрива професията си със скучния си брак с Джон Смит (в   ролята Брад Пит).   По време на снимките двамата актьори,   нееднократно признавани за най-красивите и сексапилни     представители на своя пол, са обект на небивало внимание от   страна на средствата за масова   осведомяване и   обществеността. Започват да се появяват и първите слухове за   тайна връзка   между Джоли и Пит, потвърдили се по-късно от   развода на актьора с актрисата Дженифър Анистън   и   осиновяването от страна на Пит на децата на Анджелина.   

  През 2006, след прекъсване от година и половина, Анджелина   Джоли се появява във филма на   Робърт Де Ниро „Добрият   пастир”, където играе жената на служител в ЦРУ в изпълнение на   Мат   Деймън. По време на снимките Джоли забременява със   своето първо биологично дете.  Първият филмов проект за   Анджелина след раждането на детето й ще стане биографичната   драма   на Майкъл Уинтърботъм „A Mighty Heart”, в която тя   играе Мериан Пърл, жената на печално   известния британски   журналист Даниъл Пърл, екзекутиран в Пакистан през 2002 г.   премиерата е   предвидена за тази есен 2007 г.).
     
  През 2013 Анджелина Джоли се е подложи на двойна мастектомия   – отстраняване на двете гърди   заради установен изключително   висок риск от рак на гърдата. Звездата е приключила изцяло     поредицата от сложни медицински процедури в края на април.

Жанр

× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани

Коментари

koicho koicho
5/9/2021 12:02:00 PM