Робърт Родригес (Robert Rodriguez)

| | |
Роден
June 20, 1968 - San Antonio, Texas, USA

Повече за актьора/режисьора

Wikipedia IMDB Видео Снимки Facebook Instagram Troublemaker Studios Twitter

Всички филми на Робърт Родригес (Robert Rodriguez)

  • 1

Всички филми и роли на Робърт Родригес (Robert Rodriguez)

Актьор - The Book of Boba Fett(Сериал)(2021-2022) - Dokk Strassi / Mayor Mok Shaiz
Uncle Grandpa(Сериал)(2017) - Robert Rodriguez
Sock 'em Dead(Късометражен)(2015) - Robert Rodriguez
Sin City: A Dame to Kill For(2014) - Sam's Friend (uncredited)
New World Man(Късометражен)(2014) - Mr. Folsom (voice)
Amelia's 25th(2013) - Emilio Cruz
The Cleveland Show(Сериал)(2011) - Robert Rodriguez
The United Monster Talent Agency(Късометражен)(2010) - Jaws Scientist
Planet Terror(2007) - One of Abby's Henchmen (uncredited)
Grindhouse(2007) - Extra (segment "Planet Terror") (uncredited)
High Hopes(2006) - Mr. Lewis
The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D(2005) - Shark (voice
uncredited)
Sin City(2005) - SWAT Member (uncredited)
Bullfighter(2000) - Bullboy #1
Deadline(Сериал)(2000) - Chicago SWAT Lt.
Lisa Picard Is Famous(2000) - Punk #2
Nash Bridges(Сериал)(1997) - Marlo Veras
Commercial Director
From Dusk Till Dawn(1996) - Band Member (uncredited)

Режисьор: Machete Kills in Space
Zorro
Hypnotic
100 Years(2115)
The Book of Boba Fett(2021-2022)
Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angeles(2021)
We Can Be Heroes(2020/II)
The Mandalorian(2020)
Lady Gaga & Ariana Grande: Rain on Me(2020)
Red 11(2019)
Alita: Battle Angel(2019)
The Director's Chair(2014-2018)
The Limit(2018)
From Dusk Till Dawn: The Series(2014-2016)
Sock 'em Dead(2015)
Demi Lovato: Confident(2015)
Matador(2014)
Sin City: A Dame to Kill For(2014)
Machete Kills(2013)
Two Scoops(2013/II)
Nike: The Black Mamba(2011/I)
Spy Kids 4: All the Time in the World(2011)
Women in Chains(2010)
Machete(2010)
Nespresso: The Piano(2009)
Shorts(2008)
Planet Terror(2007)
Grindhouse(2007)
The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D(2005)
Sin City(2005)
How to Make Cool Home Movies(2004)
Ten Minute Film School: Big Movies Made Cheap(2004)
Inside Troublemaker Studios(2004)
Ten Minute Cooking School: Puerco Pibil(2004)
Ten Minute Flick School: Fast
Cheap
and in Control(2004)
Once Upon a Time in Mexico(2003)
Spy Kids 3: Game Over(2003)
Del Castillo(2003)
Spy Kids 2: Island of Lost Dreams(2002)
Spy Kids(2001)
Ten More Minutes: Anatomy of a Shootout(1998)
The Robert Rodriguez Ten Minute Film School(1998)
The Faculty(1998)
ZZ Top: She's Just Killing Me(1996)
From Dusk Till Dawn(1996)
Four Rooms(1995)
Desperado(1995)
Roadracers(1994)
Rebel Highway(1994)
El Mariachi(1992)
Bedhead(1991)
Austin Stories(1991)

Мини Биография

Робърт Антъни Родригес е роден и израснал в Сан Антонио, Тексас, САЩ, в семейството на Ребека (Вилегас), медицинска сестра, и Сесилио Г. Родригес, продавач. Семейството му е от мексикански произход.

От всички хора, които са се удивлявали на образите от научно-фантастичната притча на Джон Карпентър "Бягство от Ню Йорк" (1981), никой не е бил толкова запленен, колкото 12-годишният Родригес, който седи с приятелите си в препълненото кино. Много хора гледат филми и самонадеяно заявяват: "Аз мога да направя това". Този младеж казва нещо различно: "Аз ЩЕ го направя. Ще правя филми." Този ден е катализаторът на мечтаната му кариера. Роден и израснал в Тексас, Робърт е средното дете в семейство, в което се раждат 10 деца. Докато много деца лесно биха се поддали на чувството на Ян Брейди, че са изгубени в бъркотията, Робърт винаги се е отличавал като много креативен и много активен млад мъж. Художник по природа, той много рядко е бил виждан без молив в ръка, който да рисува някаква абстрактна (но изумителна) драматична черта върху лист хартия. Майка му, която не е почитателка на "мрачното" кино от 70-те години на миналия век, възпитава у децата си чувство за кино, като ги води на ежеседмични екскурзии до прочутия киносалон Olmos Theatre в Сан Антонио и им поднася здравословна доза от чудесата на "златната ера" на Холивуд - от Серджо Леоне до нямата класика на Чарлс Чаплин и Бъстър Кийтън.

За кратко време младият Робърт намира старата семейна филмова камера Super-8 и прави първите си филми. Жанровете са неограничени: екшън, научна фантастика, ужаси, драма, стоп-моушън анимация. Той използва реквизит от къщата, обстановка от града и използва най-големия актьорски състав и екип, с които разполага: семейството си. В края на десетилетието баща му, търговец, донася вкъщи най-новото домашно технологично чудо: видеорекордер, а заедно с него (като подарък от производителя) и видеокамера. С това ново оборудване, с което разполага, той снима филми през целия си живот. Прожектира филмите за приятели, всички от които отчаяно искат да се снимат в следващия филм. В квартала си спечелва репутацията на "момчето, което прави филми". Вместо да предава курсови работи, му разрешават да предава "курсови филми", защото, както сам обяснява, "[учителите] знаеха, че ще положа повече усилия за филм, отколкото за есе". Започва да създава свой собствен комикс, "Los Hooligans". Филмите му печелят всички местни филмови конкурси и фестивали. Когато ниските академични оценки заплашват да не го допуснат до прочутия филмов факултет на UT Austin, той доказва стойността си по единствения начин, който знае: прави филм. Всъщност три: трилогия от късометражни филми, наречена "Остински истории" с участието на братята и сестрите му. Филмът побеждава най-добрите ученици в училището и позволява на Робърт да влезе в програмата. След като е приет във филмовия факултет, Робърт взема 400 долара от собствените си пари, за да направи "най-големия" си филм досега: 16-милиметрова късометражна комедия/фантастика, наречена Bedhead (1991).

В късометражния филм вкарва всички идеи и трикове с камерата, които знае, и той печели множество награди. След като среща и се жени за съгражданката си от Остин Елизабет Авелан, на Робърт му хрумва луда идея: да продаде тялото си на науката, за да финансира първия си пълнометражен филм (мексикански екшън за китарист без име, който си търси работа, но се забърква в стрелба), който ще продаде на испанския видеопазар и ще използва като отправна точка към доходна холивудска кариера. С парите на "опитното зайче" той събира едва 7000 долара и създава El mariachi (1992). Но вместо да тъне в неизвестност, филмът попада на фестивала в Сънданс, където веднага става фаворит, печели на Робърт договор за разпространение с Columbia Pictures и го превръща в икона сред бъдещите режисьори по света. Не иска да почива на лаврите си, но веднага създава филма "Roadracers" (1994) и участва с един сегмент в антологичната комедия "Четири стаи" (1995) (неговият сегмент ще бъде най-възхваляваният).

Първото му "истинско" студийно усилие скоро ще накара хората да го наричат "Джон Ву от южната част на границата". Това е римейкът на "Мариачи" и продължението на "Десперадо" (1995). По-пищен и изпълнен с екшън от своя предшественик, филмът - макар и да не е хит - прави приличен бизнес и поставя началото на американската филмова кариера на Антонио Бандерас в ролята на китариста, превърнал се в стрелец, и на Салма Хайек в ролята на неговата любов (двамата ще участват в няколко негови филма оттогава нататък). Филмът утвърждава и репутацията на режисьора, който работи с нисък бюджет, за да постигне големи резултати. В годината, когато филми като "Батман завинаги" (1995) и "Златното око" (1995) надхвърлят бюджетите от 100 млн. долара, Родригес създава "Десперадо" за малко под 7 млн. долара. Филмът включва и епизодична роля на другия вундеркинд в областта на индийското кино Куентин Тарантино. Това ще бъде началото на дългогодишно приятелство между двамата, съпроводено с многобройни сътрудничества. Най-значимият от тях е написаният от Тарантино вампирски филм "От здрач до зори" (1996). Кичозният филм (за двойка братя престъпници, които бягат от тексаските рейнджъри, но се озовават в мексикански бар, завладян от вампири) веднага става култов и поставя началото на доходоносната филмова кариера на звездата от "Спешно отделение" (1994) Джордж Клуни.

След двегодишна пауза от режисурата (предимно за да прекара със семейството си, но също така и за да развива идеи за сюжети и да отказва холивудски предложения) той се завръща на територията на "От здрач до зори" с тийнейджърския научнофантастичен филм/хорър "Факултетът" (1998), написан от сценариста на "Крясък" (1996) Кевин Уилямсън. Въпреки че си създава малък брой последователи, той ще се окаже най-малко успешния филм на Робърт. Критиците и феновете се противопоставят на пешеходния сценарий, нестандартния кастинг и явната прекомерна комерсиализация на филма (поради маркетинговата сделка с дизайнера на дрехи Томи Хилфигър). След още една тригодишна пауза Родригес се завръща, за да направи най-успешния си (и най-неочаквания) филм, базиран на собствения му сегмент от "Четири стаи" (1995). След поредица от кървави екшъни, ориентирани към възрастни, никой не очакваше, че ще напише и режисира колоритния и креативен "Деца шпиони" (2001) - филм за двойка латиноамерикански братя и сестри в предпубертетна възраст, които откриват, че техните неубедителни родители (Антонио Бандерас и Карла Гуджино) всъщност са двама от най-великите тайни агенти в света. Филмът е хит както сред зрителите, така и сред критиците.

След като напуска Гилдията на американските сценаристи и е запознат с дигиталното кино от Джордж Лукас, Робърт веднага прилага творческата, гъвкава (и рентабилна) технология във всеки свой филм от този момент нататък, започвайки с незабавно продължение на семейния си хит: Островът на изгубените мечти (2002 г.), който веднага след това е последван от трилогията "Деца шпиони 3: край на играта" (2003 г.). Последният ще се окаже финансово най-доходоносният от поредицата и ще използва дълго забранения филмов трик - триизмерното изображение - с поразителни резултати. По-късно същата година кариерата на Родригес се завърта, когато завършва последния епизод от историята, която го извежда на преден план: "Ел Мариачи". Последната глава, "Имало едно време в Мексико" (2003 г.), ще бъде най-пряката му почит към уестърните на Серджо Леоне, с които е израснал. С актьорски състав, включващ Антонио Бандерас (завръщащ се в ролята на стрелящ с пистолет китарист), Джони Деп (в ролята на корумпиран агент на ЦРУ, който се опитва да го манипулира), Салма Хайек, Мики Рурк, Уилем Дафо и Ева Мендес, филмът доставя още повече от мексиканското зрелище с престрелки, отколкото двата предишни филма заедно.

След като има избор на следващ филм, Робърт търси известния автор на комикси Франк Милър - човек, който многократно е заявявал, че никога няма да позволи творбите му да бъдат адаптирани за екрана. Въпреки това той е убеден и въодушевен, когато Родригес му представя план за превръщането на творбите на Милър във филма Sin City (2005). Филмът е колекция от ноар истории, чието действие се развива в измислен, изпълнен с престъпност бедняшки квартал и се отличава с най-големия актьорски състав, с който Родригес е работил до този момент. Като казва, че не иска просто да "адаптира" комиксите на Милър, а да ги "преведе", настояването на Родригес Милър да бъде сърежисьор на филма води до оставката на Робърт от Гилдията на американските режисьори (и последвалото му уволнение от филма "Джон Картър" (2012 г.) в резултат на това). Много критици се позовават на това, че Град на греха е създаден като чисто филм ноар, за да адаптира комиксите на Милър на екрана. Съвместната режисура с Франк Милър и привличането на Куентин Тарантино за гост-режисьор на една сцена позволяват на Родригес отново да шокира Холивуд с таланта си.

В края на 2007 г. Родригес отново си партнира с приятеля си Тарантино, за да създадат двойния филм Grindhouse (2007). Предложението на Родригес, "Планета Терор" (2007), е филм, създаден да бъде "хардкор, екстремен, изпълнен със секс и екшън". Родригес флиртува със страстта си да направи ефектен филм, използвайки целия си опит, за да направи изключително забавно трилърско пътуване. Филмът е обхванат около Чери (Роуз Макгауън), неохотна go-go танцьорка, която се оказва безпомощна, когато среща бившия си любовник Ел Рей (в ролята Фреди Родригес), който се появява в местна барбекю скара. След това, след развоя на събитията, двамата се оказват в ситуация да отблъскват зомбита, които ядат мозъци, докато се опитват да избягат в Мексико (ето, че отново отиваме в Мексико). Освен като режисьор, Родригес се занимава и с операторска работа, монтаж и композиране на музика за саундтраците на филмите си (той композира основната тема на "Планета Терор"). Освен това сам заснема много от екшън сцените, за да пренесе директната идея от окото си като режисьор във филма. Във филма "Ел Мариачи" (1992) Родригес прекарва часове пред платен компютър, за да редактира филма си. Това му позволява да заснеме идеалните кадри точно както ги е искал. Встрани от филмовия аспект на Холивуд Родригес е опитен готвач, който приготвя изискани ястия за актьорите и екипа. Родригес е известен и със способността си да превърне нискобюджетен филм с малък екип в пример за филмово майсторство. Ел Мариачи е "филмът, направен за седем хиляди" и въпреки това успява да се нареди сред най-добрите филми на Родригес (получава оценка от 92% в сайта за филмови рецензии Rotten Tomatoes).

Тъй като Родригес участва толкова дълбоко във филмите си, той успява да заснеме това, което иска, от първия път, което спестява време и пари. Филмите на Родригес споделят някои сходни нишки и идеи, като същевременно имат и различия. В "Мариачи" (1992) той използва ръчна камера. Той взема това решение по няколко причини. Първо, не е можел да си позволи статив и второ, искал е да накара публиката да бъде по-наясно с действието. В екшън сцените той получава по-голяма подвижност с ръчната камера, а също така дава възможност за изкривяване на непрофесионалните екшън сцени (защото разходите за всички специални ефекти във филма възлизат на 600 долара). В "Град на греха" (2005) и "Планета Терор" (2007) обаче бюджетът е много по-голям и Родригес може да си позволи да похарчи повече за специални ефекти (особено след като и двата филма са заснети предимно със зелен екран) и следователно не е необходимо да се прикриват грешки.

Играейки по собствените си правила или изобщо не играейки, Робърт Родригес предефинира какво може или не може да направи един режисьор. Избягването на абсурдно високите бюджети, договорите за много филми и двата най-мощни профсъюза в Холивуд в името на запазването на творческата свобода са решения, които биха коствали (и са коствали) кариерата на много режисьори. Родригес превръща тези неща в свои силни страни, създавайки някои от най-изобретателните творби, които големият екран някога е виждал. - И.И. превод

Коментари

Покажи ми Луната
7/10 Типичен филм със забавен акцент
× Моля изберете жанр

Гледат в момента

Ще гледат

Последно изгледани