Джаки Чан

(Jackie Chan)
| | |
Роден/а
April 7, 1954 - Victoria Peak, Hong Kong
Повече за актьора/режисьора
Wikipedia IMDB Видео Снимки
Всички филми на Джаки Чан
(Jackie Chan)
Мини Биография

  Джаки Чан е роден на 7 април 1954, Виктория Пий, Хонг Конг. Дръзкият, обичаният и най-популярният актьор в Хонг Конг Джаки Чан, достига своята световна популярност, след упорит труд и много контузии.

  Джаки е роден в "Kong-sang Chan" в Хонг Конг. На 6 годишна възраст с цялото си семейство се местят в Камбера, Австралия през 1960 година. Но баща му решава да го върне обратно в Хонг Конг, където той учи в знаменитата Школа на пекинската опера, където наред с другите момчета се обучава на бойни изкуства, актьорско майсторство, танци, пеене и акробатика. Дисциплината, царяща в школата (тренировки от 5 сутринта до полунощ, телесни наказания и т.н.) укрепва боевия дух на момчето, развива волята му и стремежа да е пръв, независимо от всичко.

  В началото на 70те през миналия век започва актьорската кариера на Джаки Чан с малки роли в два филма, в които участва легендата Брус Лий Jing wu men (1972), aka "Fist of Fury" aka "The Chinese Connection", и the Warner Bros. production "Enter the Dragon" (1973). След ненадейната смърт на Брус Лий мнозина започват да наричат Джаки Чан негов приемник. Джаки обaче не иска да остава в сянката на Лий и за това се опитва да създаде свой собствен стил филми. Неговия режисьорски дебют е във филма Shi di chu ma (1980) в който Чан се опитва да комбинира екшън и комедия, което се оказва доста сполучливо. Това се среща във почти всички бъдещи филми в които има много хумор и бойни сцени.

  Успеха на неговите филми има и своите жертви, Джаки Чан е чупил всичките си кости, някои по два пъти, това се дължи на множеството бойни сцени, за които той не използва дубльор, а прави сам. Той смята тази практика за нормална, но много от каскадьорите, работили с него и пострадали по време на снимките, не се съгласяват лесно да участват отново във филмите му. В резултат Джаки основава собствена асоциация на каскадьорите, също открива и агенция за търсене на таланти и собствена кинокомпания.

  Успява да покори Азия, но първите му филми в САЩ остават напълно незабелязани, а това че почти не не говори английски му пречи да участва пълноценно в реккамите на филмите си, също изиграва своята роля.

  През 1994 година MTV присъжда на Чан награда за цялостен принос в киноизкуството и актьорът решава повторно да се заеме с покоряването на Америка. Филмът „Rumble in the Bronx”, ко-продукция на компаниите New Line Cinema и Golden Harvest, в първия си уикенд събира около 10 млн. долара и се оказва начело на американските класации.

  Един от най-успешните филми на Джаки Чан е  хитовият "Час Пик" (2001) който се задържа в първата десетка на класациите 10 седмици и носи над 200 млн. долара. Независимо че Джаки постоянно се намира в центъра на вниманието и се ползва с огромна популярност, той старателно се опитва да пази личния си живот в тайна от обществеността.

Жанр

× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани

Коментари

CMo CMo
5/4/2020 2:26:53 PM

Arrival / Първи контакт
Муден в същото време напрегнат, различен поглед върху присъствиет