Сонгюл Йоден (Songul Oden)

| | |
Родена
February 17, 1979 - Diyarbakir, Turkey

Повече за актьора/режисьора

Wikipedia IMDB Видео Снимки Instagram Official Site

Всички филми на Сонгюл Йоден (Songul Oden)

Всички филми и роли на Сонгюл Йоден (Songul Oden)

Актриса - Oglum(Сериал)(2022) - Zeynep
Uysallar(Сериал)(2022) - Nil Uysal
Love Me Instead(2021) - Nuriye
Seref Bey(Сериал)(2021) - Nese
Bir Aile Hikayesi(Сериал)(2019) - Reyhan Günes
Payitaht Abdülhamid(Сериал)(2018) - Gertrude Bell
Fi(Сериал)(2017) - Yildiz
Kayitdisi(Сериал)(2017) - Zeynep Tanöz
Sour Apples(2016) - Türkan
Rüzgarda salinan nilüfer(2016) - Handan / Wife
Umutsuz Ev Kadinlari(Сериал)(2011-2014) - Yasemin Anday Kalyoncu / Suzan
Underground(Сериал)(2013)
72. Kogus(2011) - Meryem
Mükemmel çift(Сериал)(2010) - Ayça Basaran
Aci Ask(2009) - Ayse Derbent
Vazgeç gönlüm(Сериал)(2008) - Ezra
Gümüs(Сериал)(2005-2007) - Gümüs Dogan (2005)
Havada bulut(Мини Сериал)(2003) - Ayse
Vasiyet(Мини Сериал)(2001)

Мини Биография

Сонгюл Оден е роден в Диарбекир, Турция. Израства в семейство с един родител, заедно с четири сестри и един брат. Отгледана е от самообразована майка, която дава силен пример на дъщерите си. Оден започва да се интересува от актьорско майсторство през последната година от гимназията и започва обучението си в Ankara Art Theatre (AST). След това учи задочно музика в гласовия факултет на университета Хаджеттепе. По-късно получава диплома от Факултета по езици, история и география на Анкарския университет, катедра "Театър", където е на първо място в класа си за дипломиране. Оден започва професионалната си кариера на сцената, като работи в много постановки на Ankara Trial Stage, държавните театри на Трабзон и Диарбекир, както и в редица частни компании. Ранните ѝ изпълнения в "Kadinciklar" ve "Kucuk Adam Ne Oldu Sana?" ѝ носят номинации и награди за най-добра актриса. Оден става известна през 2005 г., когато поема главната роля в телевизионния сериал "Гюмюш". Тя изобразява млада жена от традиционно семейство, която се бори да просперира в текстилна фабрика, разчитайки на уменията и решителността си. Първоначално сериалът е огромен хит сред зрителите в Турция, а след това разширява своя размах до международната аудитория на Балканите, в Близкия изток, в тюркските страни, Русия и Южна Америка. Последният епизод на предаването достигна 80 милиона зрители. С "Гюмюш" Оден се превръща в културна икона, високо разпознаваема фигура, представяща Турция в чужбина. В Близкия изток я наричат "Розата на Турция". Избрана е за посланик на приятелството между България и Турция. След успеха на "Гюмюш" Оден продължава да се снима в още няколко турски телевизионни сериала. В "Umutsuz Ev Kadinlari", адаптация на изключително популярния американски телевизионен сериал "Отчаяни съпруги", тя се превъплъщава в образа на героинята на Тери Хачър, Сюзън Майер. Тази турска адаптация има самостоятелен успех сред международната публика, като чупи рекорди по продажби в страните, в които е излъчена. Оден се появява в главната роля на друга адаптация, "Bir Aile Hikayesi", базирана на сериала "Това сме ние". В момента играе "Зейнеп" - жена, чието дете е заподозряно и обвинено в чудовищно престъпление, в телевизионния сериал "Oglum". През годините Оден блести и на сребърния екран с успешни в критическо и комерсиално отношение филми като "Eksi Elmalar" (Йълмаз Ердоган), "Beni Cok Sev" (Мехмет Ада Озтекин), "Aci Ask (Танер Елхан)", "72. Kogus" (Мурат Сарачоглу), "Ruzgarda Salinan Nilufer" (Серен Юдже). Тя е дала живот и на няколко запомнящи се персонажа в цифрови продукции като "Фи" (Мерт Байкал), "Сереф бей" (Онур Унлу) и "Уйсалар" (Онур Сайлак). Оден е подписала договор за ролята на "Зубейде Ханим" в дългоочаквания филм на Disney Plus за живота на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на Турската република, чиято продукция ще започне през лятото на 2022 г.

В допълнение към плодотворната си актьорска кариера в театъра, телевизията и киното, разширяваща се в продължение на две десетилетия, Сонгюл Оден пише и разкази и сценарии. Тя започва да пише за сцена на 21-годишна възраст, когато участва в колективен проект за адаптиране на поезията на Атила Илхан в пиеса; "Ne Kadinlar Sevdim". В тази постановка тя изпълнява и ролята на "Жената". Най-новата ѝ творба - сборник с разкази - ще бъде публикувана през 2023 г. През 2011 г. Сонгюл Оден става посланик на добра воля на Фонда на ООН за населението. Оттогава, като лице на UNFPA в Турция, тя използва платформата си, за да се застъпва за всички уязвими групи; момичетата, жените и бежанците в частност. Тя редовно участва в дискусионни панели и кампании за повишаване на обществената осведоменост в подкрепа на усилията на UNFPA. Тя посещава проекти на UNFPA в цяла Турция. Всъщност именно опитът й на тази позиция я вдъхновява да създаде съвместно с критиката едноименното шоу "Lal Hayal". Позовавайки се на реалните разкази на момичетата, жените и работниците на терен, с които Оден се е срещала през годините, "Lal Hayal" разказва преплетените трагикомедийни истории на 7 измислени женски образа. Понастоящем Оден представя "Lal Hayal" на различни национални и международни сцени, разширявайки обхвата и обсега на диалога по проблемите на жените чрез своето изкуство. Сонгюл Оден е получила многобройни отличия за изключителните си изпълнения в театъра, телевизията и киното през своята забележителна кариера. Тя пресъздава жени от всички сфери на живота в комедии и драми, като дава многоизмерна и многопластова интерпретация на всеки персонаж. Тя отдава дължимото на майка си и ранното си възпитание за способността си да се отнася към такива героини и да създава автентични връзки с тях.

Сонгюл Оден е омъжена за бизнесмена Арман Бичакчи, който е директор в Sevan Bicakci Jewelry, базирана в Истанбул компания за дизайн на висококачествени бижута. Двамата имат три котки, всички кръстени на легендарни герои от Златния век на турското кино. - И.И. превод

Коментари

Пришълецът: Ромул
7/10 Високобюджетен фен филм за извънземни
× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани