Руни Мара (Rooney Mara)

| | |
Родена
April 17, 1985 - Bedford, New York, USA

Повече за актьора/режисьора

Wikipedia IMDB Видео Снимки

Всички филми на Руни Мара (Rooney Mara)

  • 1

Всички филми и роли на Руни Мара (Rooney Mara)

Актриса - Brideshead Revisited(Мини Сериал)(2022) - Lady Julia Flyte
La Cocina(2023)
Women Talking(2022)
Nightmare Alley(2021) - Molly Cahill
Mary Magdalene(2018) - Mary Magdalene
Don't Worry
He Won't Get Far on Foot(2018) - Annu
Song to Song(2017/I) - Faye
A Ghost Story(2017) - M
The Discovery(2017/I) - Isla
Lion(2016) - Lucy
The Secret Scripture(2016) - Rose
Una(2016) - Una
Kubo and the Two Strings(2016) - The Sisters (voice)
Take Flight - The New York Times(Късометражен)(2015) - Performer
Pan(2015) - Tiger Lily
Carol(2015) - Therese Belivet
Trash(2014/I) - Olivia
Her(2013) - Catherine
Calvin Klein: Downtown(Късометражен)(2013) - Actress
Side Effects(2013/I) - Emily Taylor
Ain't Them Bodies Saints(2013) - Ruth Guthrie
The Girl with the Dragon Tattoo(2011) - Lisbeth Salander
The Social Network(2010) - Erica Albright
A Nightmare on Elm Street(2010) - Nancy Holbrook
Tanner Hall(2009) - Fernanda
Youth in Revolt(2009) - Taggarty
Dare(2009) - Courtney
Friends (with Benefits)(2009) - Tara
ER(Сериал)(2009) - Megan
The Winning Season(2009) - Wendy
The Cleaner(Сериал)(2008) - Rebecca Smith
Dream Boy(2008) - Evelyn (as Tricia Mara)
Women's Murder Club(Сериал)(2007) - Alexis Sherman
Law & Order: Special Victims Unit(Сериал)(2006) - Jessica DeLay
Urban Legends: Bloody Mary(2005) - Classroom Girl #1 (as Patricia Mara)

Мини Биография

Актрисата и филантроп Руни Мара е родена на 17 април 1985 г. в Бедфорд, Ню Йорк. Дебютира на екрана във филма "Градски легенди": Кървавата Мери (2005 г.), след това има поддържаща роля в независимата драма за съзряването Танър Хол (2009 г.), а оттогава участва в римейка на хоръра Кошмар на Елм Стрийт (2010 г.), биографичната драма Социалната мрежа (2010 г.), римейка на трилъра Момичето с драконовата татуировка (2011 г.) и романтичната драма Карол (2015 г.).

Патриша Руни Мара е едно от четирите деца на Катлийн Макнълти (родена Руни) и изпълнителния директор на футболния отбор от НФЛ "Ню Йорк Джайънтс" Тимъти Кристофър Мара. Нейни дядовци са Уелингтън Мара, съсобственик на Giants, и Тимъти Руни, собственик на Yonkers Raceway, а неин дядо е председателят на Steelers Дан Руни, бивш посланик в Ирландия. Тя е правнучка на Арт Руни, основател на футболния франчайз "Питсбърг Стийлърс". Баща ѝ има ирландско, немско и френско-канадско потекло, а майка ѝ е от ирландски и италиански произход.

След като завършва гимназията "Фокс Лейн" в Бедфорд, тя заминава за Еквадор, Перу и Боливия в Южна Америка за четири месеца като част от Пътуващото училище - отворена учебна среда. Посещава университета "Джордж Вашингтон" в продължение на една година, а след това се прехвърля в Нюйоркския университет, където изучава психология на международната социална политика и нестопанските организации. През 2010 г. получава дипломата си от Нюйоркския университет. Обучението ѝ е съсредоточено върху организациите с нестопанска цел, тъй като семейството ѝ има традиции в участието в благотворителни каузи.

Мислила е за актьорство, след като е гледала стари филми и е посещавала музикален театър, но не го е възприемала като сериозно призвание и се е страхувала, че може да се провали в това. В резултат на резервите си тя участва само в една пиеса, докато е в гимназията.

Започва сериозно да се занимава с актьорско майсторство, когато е в Нюйоркския университет, участвайки в студентски филми. Вдъхновена от по-голямата си сестра, актрисата Кейт Мара, тя започва да се занимава с този занаят, като на 19-годишна възраст се явява на прослушвания за актьорска работа. Участва заедно със сестра си Кейт във видеофилма на ужасите "Градски легенди": Кървавата Мери (2005 г.), като се представя за "Патриша Мара". Като "Триша Мара" има гостуващи роли в телевизията и печели първата си главна роля във филма Tanner Hall (2009), който е заснет през есента на 2007 г.

Първоначално тя се явява на прослушване за поддържащата роля на Лукаста в "Tanner Hall", независим филм за 3 млн. долара, но режисьорката Татяна фон Фюрстенберг е толкова впечатлена от младата актриса, че я кара да се върне на прослушване за главната роля на Фернанда, която Мара печели. Фюрстенберг е възхитена от нюансираното ѝ изпълнение и казва: "Тихите води са дълбоки".

Продължавайки да се нарича Триша Мара, именно по време на снимките на "Танър Хол" тя обмисля да смени професионалното си име на Руни Мара, като се обръща за съвет към актьорите и екипа. След премиерата си на Международния филмов фестивал в Торонто през 2009 г. изпълнението ѝ в "Танър Хол" носи на прекръстената Руни Мара наградата "Изгряваща звезда" на филмовия фестивал в Хамптън през 2009 г. и наградата "Звездоброец" на филмовия фестивал "Ген Арт" през 2010 г.

Получава първата си главна роля в голям игрален филм - в римейка "Кошмар на Елм Стрийт" (2010 г.) с бюджет 35 млн. долара. Филмът се оказва разочароващ в боксофиса, като печели само 63 млн. долара на вътрешния пазар и натрупва световна печалба от малко под 116 млн. долара. Въпреки това тя е забелязана от критиците в малката, но ключова роля на студентката от Бостънския университет Ерика Олбрайт, която изоставя основателя на Facebook Марк Зукърбърг в "Социалната мрежа" (2010). Впоследствие режисьорът Дейвид Финчър я избира за главната роля на Лисбет Саландер в своя римейк на трилъра "Момичето с драконовата татуировка" (2011), базиран на поредицата книги "Милениум" на Стиг Ларшон. Тя получава одобрението на критиката за изпълнението си и е номинирана за Оскар за най-добра актриса и за Златен глобус за най-добра актриса във филм - драма.

Участва в трилъра "Странични ефекти" (2013 г.), независимата драма "Ain't Them Bodies Saints" (2013 г.) и нашумялата научно-фантастична романтична драма "Тя" (2013 г.). През следващата година се снима в приключенската драма Trash (2014). Допълнително признание от критиката получава за изпълнението си в романтичната драма "Carol" (2015) на Тод Хейнс, за която печели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал в Кан през 2015 г. и е номинирана за "Златен глобус" за най-добра актриса във филм - драма и за наградите SAG, BAFTA и "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля.

В духа на филантропските начинания на семейството си Руни създава благотворителната организация Faces of Kibera, която осигурява храна, медицински грижи и жилища на сираци в квартал Кибра в Найроби, Кения - малък бедняшки квартал, в който живеят един милион души. Сираците са много, тъй като СПИН е широко разпространен в бедняшките квартали. - И.И. превод

Коментари

Borderlands: Тайната реликва
4/10 Още една неуспешна адаптация на видеоиг
× Моля изберете жанр

Гледат в момента

Ще гледат

Последно изгледани