Avatar: The Way of Water / Аватар: Природата на водата

| | | | | |
Avatar: The Way of Water / Аватар: Природата на водата

Стрийминг платформи

Резюме

Повече от десет години след събитията в Аватар Джейк Съли (Сам Уортингтън) живее щастливо заедно с Нейтири (Зоуи Салдана) и техните деца.

Когато стара заплаха се завръща на Пандора, двамата са принудени да напуснат дома си и да се отправят към различни региони на изобилстващата от живот луна и да търсят помощта на други на‘ви племена.

Неприятностите обаче ги следват по петите – Аватар: Природата на водата е разказ за трагедиите, които преживяват Джейк и Нейтири и битките, които водят, за да останат живи и да запазят семейството си заедно.

Тагове

Държава: United States

Коментари, мнения и ревюта

04-02-2023

6/10 Визуалните ефекти са върхът, филмът - не

Силната страна на първия филм за Аватар със сигурност не беше историята (разказът за Покахонтас в научнофантастичен контекст и др. - оценката ми за него е направо 8), така че не очаквах сложен сюжет или нещо съществено и както очаквах, историята не е нищо, което да си заслужава да се спомене или да се забележи. Предварително сигурен, "Природата на водата" не е лошо преживяване, ефектите са добри, продукцията превъзходна, така че смея да твърдя, че ако сте харесали първия филм, най-вероятно ще харесате и този. Като цяло се забавлявах, но изживяването имаше и някои дълги части, малко съкращаване (както в много продукции в наши дни) би придало някаква магия. Също така липсва усещането за нов стил, какъвто предоставяха филми като първата Матрица, Sin City и Аватар - знаеш какво получаваш. Така че трябва да призная, че тук-там леко се отегчавах, а понякога сякаш гледах кинематографията към (добре направена) компютърна игра. По мое скромно мнение медиите в повечето случаи превъзнасят тази творба на Джеймс Камерън, както направиха с римейка на "Дюн" на Дени Вилньов. Забавление за очите? Да. Кинематографични шедьоври? Не.

0


27-01-2023

7/10 Не е най-сполучливият му удар

Визуалните ефекти са невероятни. Но Камерън би трябвало да е по-добър от това.

Аз съм голям фен на г-н Камерън. Не само заради режисьорските му умения, но и заради уменията му да пише сценарии. Но този път като че ли е пропуснал целта. Знам, че той рядко прави продължения. Но това ли е най-доброто, което може да направи? Историята не се е променила с нищо в сравнение с предишния епизод. Повтарящи се кризи, повтарящи се врагове, повтарящи се конфликти и чакай малко,КАКВО? Дори повторен Титаник. Сериозно ли?

Като режисьор той също не е достигнал предишното си ниво. Дълго време темпото на филма се усещаше твърде бавно. Да, подводните сцени са феноменални. Но това не е "Синята планета", това е научнофантастичен екшън. Поне това е, което повечето зрители очакват от филма, нали?

1


17-12-2022

9/10 Триумфалното завръщане на Джеймс Камерън

Трудно е да се повярва, че продължението на "Аватар" наистина излезе. След 13 години и много отлагания, то официално е тук.

Като човек, който беше изненадан от това как продължава да е актуален онзи филм от 2009 г. при последното гледане и затова имах големи очаквания за продължението, бих казал, че то оправда очакванията. Може би не толкова страхотен, колкото първата част, но все пак е уау.

На първо място, този филм е дълъг. 192 минути. Честно казано, не усетих дължината. Толкова много се увлякох във филма и в това как изглежда и звучи, че вероятно можеше да продължи още един час и пак нямаше да се чувствам отекчен. Това е един от най-добре забързаните над 3-часови филми, които някога съм гледал... и може да се твърди, че дори е забързан малко прекалено в първата част, благодарение на прескачането във времето, което означава, че зрителят трябва бързо да навакса с темпото.

Визуално и по отношение на ефектите е перфектен. Всяка година на екран излизат множество скъпи блокбастъри, но на малко от тях се отделя толкова време, колкото явно е отделено на "Аватар 2". В този смисъл той изглежда по-добър от всеки друг филм за над 100 милиона долара, пуснат през последните няколко години. 3D-то е страхотно (не е нещо, което бих казал често) и разкрива зашеметяващи нови области на Пандора за изследване, благодарение на обширните подводни сцени.

В сюжетно отношение бих казал, че е малко по-малко предсказуем от първия филм, чиято история се струваше малко банална за някои хора. Ако не друго, Джеймс Камерън може да бъде критикуван единствено за това, че е заимствал твърде много от себе си - въвеждането на детски герои ме накара да се сетя за "Извънземните" и "Терминатор 2", а част от екшън сцените в "Аватар 2" ще изглеждат малко познати на всеки, който е гледал "Титаник", "Бездната" или дори "Терминатор" (1984).

Има малко банални диалози, няколко леко тромави сцени в началото и липса на окончателна кулминация, като се има предвид, че са планирани още продължения. Има проблеми, но те едва ли са от значение. Силните страни на този филм са преобладаващи и го правят задължителен за гледане в киносалоните. Просто се чувствам страхотно да видя отново подобен блокбъстър, доста време мина в очакване на такъв.

1


Подобни филми

Коментари

Дедпул и Върколака
7/10 Добър еТова е първият филм на
× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани