10 сюжетни филмови обрата, за които всички се досетиха

| |

3. Това е симулация - Don't Worry Darling / Не се тревожи, скъпа


снимка: Warner Bros

"Не се тревожи, скъпа", със сигурност е един от най-обсъжданите филми през миналата година, за добро или лошо, и в крайна сметка се срива под тежестта на собствения си явно загатнат сюжетен обрат.

Макар че първоначално маркетингът представяше психологическия трилър на Оливия Уайлд като вдъхновена от „Степфордските съпруги“ лудория, в крайна сметка той дължи не по-малко на „Матрицата“.

В края на третото действие се разкрива, че идиличното централно градче Виктори, Калифорния, е виртуална симулация, създадена от злонамерения основател на града Франк (Крис Пайн), за да поробва жените.

Проблемът обаче е, че Уайлд пуска голямото разкритие толкова късно във филма - всъщност около 20 минути от края - че на публиката е дадено твърде много време да обмисли различните възможности на разказа и да разбере какво се случва.

Не помага и фактът, че филмът удря публиката по главата с множество недоловими визуални метафори, сред които най-запомняща се е тази на домакинята Алис (Флорънс Пю), която намира в дома си кашон с кухи яйца - като празни черупки, разбирате ли?

Докато филмът спре да дразни зрителите и им разкрие за какво става дума, голяма част от тях вече са разбрали основната идея - ако разбира се, все още се интересуват от нея.

Автор

Миша

Тагове

Коментари

Никога повече
7/10 Твърде бързо Твърде яростноПър
× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани