10 най-велики откриващи сцени в историята на научнофантастичните филми

| |



В днешно време не е нужно да търсите толкова далеч, за да откриете научнофантастична картина, в която да се потопите.

Но колко пъти ви се е случвало да седнете да гледате тези на пръв поглед интригуващи филми за всичко - от извънземни до постапокалиптични светове - в някоя стрийминг услуга, само за да разберете още в разочароващата начална сцена на филма, че всъщност той вероятно не си заслужава свободните два часа, които някога сте били готови да инвестирате в него?

Просто казано, за един научнофантастичен проект - а и за всеки друг филм - е жизненоважно да завладее зрителите още в началото.

А това може да стане с вълнуващо начало, което или създава завладяващ нов свят/вселена, която предстои да изследвате, или с концепция, която е толкова завладяваща, че нямате друг избор, освен да седнете и да се посветите на ужасяващата, чудна или умопомрачителна картина, която се насочва към вас.

Всеки от тези класически научнофантастични филми безспорно е направил това и още нещо.

Следващите изключителни начални сцени майсторски вкарват зрителите във футуристичното, сюрреалистично и/или изумително пътуване на живота им чрез пулсиращи екшън сцени, хипнотизиращи визуални ефекти или шокиращи случки, преди още да са получили възможност да се настанят удобно.

И така, време е да се насладим и да разгледаме по-отблизо начините, по които някои от най-великите режисьори на планетата Земя завладяват въображението ни в началните моменти на тези великолепни парчета научна фантастика.

10. Приземяване на Пандора - „Аватар

След като се чудехме какво, по дяволите, е приготвял Джеймс Камерън през предходните няколко години, прекрасният свят на Пандора най-накрая се появи по кината през 2009 г.

И само за няколко секунди тези, които гледаха филма, разбраха, че ги очаква нещо специално.

Разбира се, има хора, които бързат да спорят дали първият „Аватар“ изобщо е оказал толкова голямо културно влияние върху нашата планета след касовия си успех в кината. Въпреки това не може да се отрече, че моментите, които последваха разказа на Джейк Съли, докато камерата се издигаше високо над дърветата, бяха едни от най-завладяващите през 2000-те години.

Снимка: Avatar Trailer

След като се събужда от крио и изплува в тази нова вселена, която Камерън и екипът са създали по прекрасен начин, само в рамките на няколко завладяващи минути зрителите бързо се информират защо Джейк е на този космически кораб - замествайки брат си в проекта „Аватар“ - за първи път се запознават с прекрасната родна планета на На'ви чрез страхотно изглеждащ ракетен кораб, а студената, но впечатляваща технология на RDA за унищожаване на планетата успешно спира дъха на мнозина.

Със сигурност вече не се намирахме в Канзас. Камерън захвърли зрителите направо в средата на един смел нов свят и брилянтно ги подготви за научнофантастично приключение, което не може да сравни с никое друго.

Автор

Миша

Коментари

Дедпул и Върколака
7/10 Забавно, но с недостатъциКато
× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани