Рецензия на Фюриоза: Сага за Лудия Макс: Джордж Милър проправя пътя за „Пътят на яростта“ с една от най-великите предистории, правени някога

| |


снимка: Warner Bros

Това е история за произхода, предистория на „Лудия Макс: Пътят на яростта“ от 2015 г. - филмът, който събуди австралийския пътен полицай, превърнал се в постапокалиптичен отмъстител Макс Рокатански от 30-годишна кинематографична дрямка във великолепно ненормален стил, отличен с множество награди „Оскар“.

Но частта със сагата също е от съществено значение: режисьорът и творческият двигател на „Лудия Макс“ Джордж Милър е в режим на пълно изграждане на света, като не само допълва - по повече от един начин - историята на един от главните герои на „Лудия Макс: Пътят на яростта“, но и разширява цялата митология на „Лудия Макс“. Появяват се нови извратени герои с имена като Скротус, The People Eater и Риктус Еректус, нови места с безумно виждане и, разбира се, нови луди превозни средства. Дизайнът на продукцията на „Фюриоза: Сага за Лудия Макс“ е безумен.

Както и почти всичко останало. Запознаваме се с Фюриоза (Алила Браун) като невинна, откъсваща зряла праскова от Зеленото място на многото майки - пищен анклав в пустинята, чиито амазонски жители естествено се стремят да запазят съществуването си в тайна от мародерските орди, които обикалят пустинята на мотоциклети.

За нещастие, отвличането на Фюриоза от една от тези банди води до попадането ѝ в лапите на деспотичния военачалник Дементус (Крис Хемсуърт), който се разправя с майка ѝ Мария (Чарли Фрейзър) в библейски ужасен стил. Това поставя Фюриоза на пътя на отмъщението, което е в основата на по-голямата част от продължителността на филма - 2 ч. и 28 мин.
 


снимка: Warner Bros

Милър е завладяващ режисьор, но може да се каже, че фабулите на филмите за Лудия Макс са по-подробни от сценариите. Възрастната Фюриоза е изиграна от Аня Тейлър-Джой, прекрасна актриса, която тук прави по-голямата част от емоционалната тежест с прочутите си изразителни очи. Добра работа, защото диалогът ѝ е общо 30 реплики. Лиъм Хемсуърт се забавлява повече с Дементус, който прилича на някакъв изкривен римски император и обикаля на колесница, която е като Бен-Хур, само че с мотори вместо коне. Това е демагог със склонност към еднотипни изказвания, въпреки че изпълнението на Хемсуърт е на ръба на пропастта - а в този филм има много пропасти - на откровения лагер.

Когато той постига споразумение с Безсмъртния Джо (Лачи Халм) за контрола над Газовия град, одисеята на Фюриоза придобива още по-мрачен обрат. Тя също така я запознава с най-добрия шофьор на Джо, преторианеца Джак (Том Бърк), и с първото въплъщение на Войната. Тя се сближава и с двамата, може би повече с лъскавия камион, отколкото с човека, който го управлява.

Действието на „Фюриоза: Сага за Лудия Макс“ се развива в продължение на 15 години и е разказано в поредица от глави, което е в основата на митичния стил, но нарушава потока на повествованието. Въпреки това, всеки, който търси Чехов във филм за Лудия Макс, явно е попаднал на грешното място. „Фюриоза: Сага за Лудия Макс“ е още един поглед към фантастичния ум на Джордж Милър, който е работил като лекар в отделението по реанимация на болницата в Сидни, преди да започне първия филм за Лудия Макс в края на седемдесетте години. Между другото, този филм си остава един от най-великите филми от категория „Б“ на всички времена, сух до мозъка на костите си и със стряскащо автентичен тон.

„Фюриоза: Сага за Лудия Макс“ има същата физическа сила, която се усеща и в „Лудия Макс: Пътят на яростта“, а основното преследване е една от най-завладяващите сцени, на които някога сте ставали свидетели във филми. Двусекционната военна платформа е атакувана от всички страни, включително и от небето, а камерата на Милър нахлува главоломно в, от и над обсаденото съчленение, смесвайки балистични движения и безумни микромоменти с брилянтен ефект. Филмът е триумфален в техническо отношение, истинско екипно усилие, което обединява талантите на звука, дизайна, монтажа, прическата и грима, както и стотиците каскадьори, оператора и режисьора. Бог знае как Милър се справя с протоколите за безопасност и здраве.


снимка: Warner Bros

В някои отношения „Фюриоза: Сага за Лудия Макс“ може да е по-малко значим за развитието на героинята, създадена от Чарлийз Терон, отколкото за създаването на отправна точка - и то без Макс - към една от онези „вселени“, които всички готини студия копнеят да създадат.

Четиридесет и пет години след като „Лудият Макс“ запозна мнозина с младия австралиец Мел Гибсън, Милър със сигурност не е загубил докосването си като визуален стилист и луд маестро на сложния екшън.

Автор

Миша

Коментари

Никога повече
6/10 Страхотно послание и визуални ефекти. Но
× Моля изберете жанр

Ще гледат

Последно изгледани