Poor Things / Клети създания

| | | | | |
Poor Things / Клети създания

Стрийминг платформи

Все още не сме открили в коя стрийминг платформа е наличен филмът, но ще го направим :)

Резюме

Адаптация на едноименния роман на Алистър Грей, Клети създания разказва за фантастичната еволюция на Бела Бакстър (Стоун) – млада жена, която е върната отново към живота от брилянтния и неконвенционален учен д-р Годуин Бакстър (Уилям Дефо). Под закрилата на Бакстър, Бела е нетърпелива да се учи – жадна за знания и житейски опит, тя бяга на вихрено приключение, прекосявайки континенти и океани заедно с Дънкан Уедърбърн (Марк Ръфало) – хитър и развратен адвокат. Освободена от предразсъдъците на времето, Бела е непоколебима в убеждението си, че трябва да се бори за свобода и равенство.

Мрачна комедия, изпълнена с порочен и непочтителен хумор, Клети създания е брилянтна сатира за ролята на половете, която ни представя забележителен свят, където съзнанието не е подчинено на възпитанието и предопределеното. Филмът показва развитието и духовното освобождение на една жена, която израства в сковано от норми и предразсъдъци патриархално общество, а с разбиването на социалните ограничения идва и завръщането към детското удивление от света.

Тагове

Държава: Ireland, United Kingdom, United States

Коментари, мнения и ревюта

29-02-2024

4/10 Не е за мен

"Клети създания" просто не беше за мен. Наистина не обичам да казвам, че мразя даден филм... така че просто ще се спрем на "не беше за мен". Оценявам дизайна на продукцията и изпълненията, но много от кинематографията и решенията за писане/режисура просто не ми допаднаха. Прекалено странно за моя вкус. И ми се стори прекалено дълъг. Толкова много исках да ми хареса и бях толкова разочарован, че не успя да ме грабне.

Знам, че е получил добри отзиви от повечето хора - аз съм в малцинството тук! Така че, ако се интересувате, определено го изгледайте! Аз съм голям поддръжник на това да отидеш да видиш даден филм, ако се интересуваш от него, и сам да решиш как се чувстваш!

0


18-02-2024

Чудноват шедьовър

Ако сте гледали който и да е филм на Йоргос Латимос, "Клети създания" е всичко, което сте очаквали и на което сте се надявали. Ако не сте гледали нито един от филмите му, закопчайте коланите. Това е всичко, което ще кажа.

Клети създания са напълно скандално забавление. Той е трогателен, смущаващ и брутално смешен. Бихте могли да обобщите този филм по същество като феминистичен завой на "Портокал с часовников механизъм". И двата филма/ романа изследват концепцията за свободната воля в едно деспотично общество. Но докато Алекс се бори с отвратителните си нагони за ултранасилие, Бела се бори с нормалните си първични нагони за сексуална свобода и независимост. Това, което се очаква от жените да правят в тази антиутопична вселена, Бела прави точно обратното, и то за голямо съжаление на мъжете, които се грижат за нея. Въпреки че е създадена в лаборатория от луд учен и натоварена с мозъка на бебето, което е била бременна, Бела формира ненаситен апетит за изследване и процъфтяване.

"Клети създания" възхвалява хедонизма, но по начин, който е едновременно честен и хумористичен. Латимос смята, че свободната воля е толкова необходима, колкото и въздухът, който дишаме, и понякога това е предизвикателство за така нареченото "учтиво общество".Смятайте Бела за аватар на своя живот. Специалните ефекти тук са едни от най-странните и най-вдъхновените в цялата кариера на Латимос. Изпълнението на Марк Ръфало в ролята на Дънкан е категорично най-доброто комедийно изпълнение на годината.

Ако търсите кинематографично зрелище през този празничен сезон, то сте го намерили точно тук.

0


Подобни филми

Коментари

Пришълецът: Ромул
8/10 Отговаря на всички изисквания и дава мал
× Моля изберете жанр

Гледат в момента

Ще гледат

Последно изгледани