7 Известни филмови сцени, които съществуват само, за да спестят пари

| |

Парите са жизнената сила на киното. Без тях не може да се прави качествено кино, а сумата, която те печелят от прожекцията, винаги е използвана за измерване на успеха или провала.

Това, което режисьорите могат и не могат да направят, се определя почти изцяло от размера на техния бюджет. За съвременните блокбъстъри това е по-малко притеснително, но тези, които работят с минимално финансиране, често имат тежки творчески предизвикателства.

Съществуват начини за ограничаване на бюджета, като наемане на неизвестни актьори или заменят сцени с необходимост от много специални ефекти за по-скромни и евтини такива, а режисьори като Джон Карпентър и Дейвид Линч винаги са били господари в това.

Както знаем, режисьорите и продуцентите на индийски филми / т. нар. Вollywood Film Indusirty са специалисти в проблема с паричните ограничения. Но някои от най-големите имена във филмовата индустрия, от Джордж Лукас до Стивън Спилбърг, също са били принудени да направят студийно наложени съкращения, концесии и промени в някои от най-големите си проекти за балансиране на разходите.

Всъщност има велики филмови сцени, които са станали хит точно заради ограничения бюджет.

7. Jurassic Park: Когато Рекс подгони джипа

Сърцата ни слязох в петите, когато по кината за първи път беше излъчена сцената с преследването на джипа от гигантски и зловещ динозавър във филма Джурасик парк / Jurassic Park (1993), но тези дино-фантастични кадри са били включени, само заради твърде скъпата адаптация на тази завладяваща сцена от книгата.

В романа на Майкъл Крайтън, има глава, в която Рекси е в преследване на Алън Грант, Тим и Лекс, докато те преминават със сал през реката. Динозавърът се влива във водата, преди да бъде спрян от падащо дърво, давайки възможност на Робърт Мълдоун го упои.

Това е любима сцена, която е вкарана в сценария за филма, но никога не е заснета, защото Стивън Спилбърг е инвестирал бюджета си другаде.

За да успокои феновете на Джурасик, които искаха преследването в реката, Спилбърг вдигна предницата на джипа. Първоначалните планове били да се намали скоростта на автомобила, при шума от стъпките на Рекси, но вместо това сцената се превърна в епична, заради майсторски постигнатото напрежение.
 

Автор

Михаела

Коментари

Дедпул и Върколака
7/10 Забавно, но с недостатъциКато
× Моля изберете жанр

Гледат в момента

Ще гледат

Последно изгледани