Раджа Госнел (Raja Gosnell)

| | |
Роден
December 9, 1958 - Los Angeles, California, USA

Повече за актьора/режисьора

Wikipedia IMDB Видео Снимки

Всички филми на Раджа Госнел (Raja Gosnell)

Всички филми и роли на Раджа Госнел (Raja Gosnell)

Актьор - Mrs. Doubtfire(1993) - Sound Technician (uncredited)
Home Alone(1990) - Murphy's Answering Machine Voice (uncredited)

Режисьор: Lost Case
Santa: The Adventure Begins
Gun and a Hotel Bible(2021)
Show Dogs(2018)
The Smurfs 2(2013)
The Smurfs(2011)
Beverly Hills Chihuahua(2008)
Yours
Mine & Ours(2005)
Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed(2004)
Scooby-Doo(2002)
Big Momma's House(2000)
Never Been Kissed(1999)
Home Alone 3(1997)

Мини Биография

Раджа Госнел започва филмовата си кариера като асистент-редактор в края на 70-те години на миналия век. Първата му работа като главен монтажист е романтичната комедия "Самотният мъж" (1984 г.) за режисьора Артър Хилър. През 80-те години Госнел работи като монтажист във филми на режисьорите Том Лафлин, Дейвид Уърт, Боб Далин, Бърт Конви, Кристофър Лийч, Анабел Джанкел, Роки Мортън, Филип Шуман и Крис Кълъмбъс.

За Кълъмбъс монтира комедийния филм "Heartbreak Hotel" (1988), в който тийнейджър от 70-те години на миналия век отвлича певеца Елвис Пресли, за да го занесе у дома като подарък за майка си. През 90-те години на ХХ в. Госнел работи като монтажист в още няколко филма на Кълъмбъс.

90-те години започват с работата на Госнел като монтажист в два високопрофилни проекта: "Хубава жена" (1990) на Гари Маршал и "Сам вкъщи" (1990) на Крис Кълъмбъс. И двата филма се превръщат в едни от най-големите хитове на 1990 г. След това работи във филмите на Кълъмбъс "Самотници" (1991 г.), "Сам вкъщи 2: Изгубени в Ню Йорк" (1992), "Госпожа Даутфайър" (1993) и "Девет месеца" (1995). През 90-те години на ХХ век Госнел има малко други участия като монтажист и през 1995 г. се пенсионира като монтажист.

Госнел се появява отново като самостоятелен филмов режисьор, нает да режисира "Сам вкъщи 3" (1997 г.). Филмът е замислен като продължение на франчайза "Сам вкъщи" с нов набор от герои и без връзка със събитията от предишните филми. Филмът е незначителен касов хит, а поредицата следва продължение с телевизионен филм. Госнел не е помолен да режисира следващи филми за "Сам вкъщи".

Следващата му режисьорска работа е романтичната комедия "Никога не съм целуван" (1999 г.). Предположението на филма е, че 25-годишна редакторка на вестник се представя за ученичка от гимназията, за да получи материал. В крайна сметка тя се връща към травми от тийнейджърските си години и намира нови любовни интереси. Филмът е още един незначителен касов хит.

Следващият филм на Госнел е екшън комедията "Къщата на голямата мама" (2000 г.). Предположението е, че млад агент на ФБР от мъжки пол се представя за възрастната баба на заподозрян, за да разследва случай. Филмът е неочакван касов хит (печели около 174 милиона в световния бокс офис) и получава две свои продължения. Госнел няма нищо общо с продълженията, но филмът затвърждава репутацията му на комерсиално успешен режисьор.

След това Госнел е нает да режисира "Скуби-Ду" (2002 г.), приключенска комедия-филм, съчетаваща живо действие с компютърна анимация. Филмът печели около 275 милиона в световния бокс офис и се превръща в един от най-успешните в търговско отношение филми, излезли през 2002 г. Това е най-големият хит в кариерата на Госнел.

Следващият път на Госнел е възложено да режисира продължението на филма "Скуби-Ду 2: Чудовища без окови" (2004 г.), което също съчетава живо действие с компютърна анимация. Филмът се представя прилично в боксофиса, но не успява да достигне комерсиалния успех на оригинала. Госнел не е помолен да режисира следващи филми за "Скуби-Ду" и в продължение на няколко години не излизат други продукции за "Скуби-Ду" в реално време.

Следващият филм на Госнел е семейната комедия "Yours, Mine & Ours" (2005 г.). Предпоставката е за трудностите, пред които е изправена младоженска двойка, чиито деца от предишни връзки се противопоставят на брака им. Филмът се отличава с необичайно големия актьорски състав от деца, тъй като предпоставката е, че двойката има 18 деца от предишни връзки. Представянето на филма в боксофиса е незабележително.

Госнел се завръща със сравнително нискобюджетен филм. комедията "Чихуахуа в Бевърли Хилс" (2008 г.). Предпоставката на филма е, че домашното куче на богата американска наследница е отвлечено и се озовава да скита в Мексико. Филмът включва кучета, които се играят на живо, а актьорите озвучават диалога им. Филмът се превръща в неочакван касов хит и получава две продължения. Госнел не участва в продълженията.

Следващият филм на Госнел е по-значим: адаптацията на комиксите "Смърфовете" (2011 г.), съчетаваща игра на живо с анимация. Предпоставката е, че малка група смърфове и техните противници са случайно пренесени в съвременен Ню Йорк, което води до културен сблъсък. Филмът печели около 564 млн. долара в световния боксофис, което е най-големият хит в кариерата на Госнел.

След това на Госнел е възложено да режисира продължението "Смърфовете 2" (2013 г.). в което смърфовете се сблъскват с Наути, зли техни аналози, създадени с магия. Въпреки че филмът печели около 347 млн. долара в световния бокс офис, той не успява да достигне успеха на оригинала и се представя под очакванията на повечето пазари. Филмите за Смърфовете в реално време са прекратени и Госнел остава без текущи проекти за известно време.

Предполага се, че Госнел ще се завърне през 2018 г. с нови комедийни филми. Повечето от филмите му като режисьор са комедийни и той е силно свързан с този жанр. - И.И. превод

Коментари

Аз, проклетникът 4
6/10 Познато забавление с няколко нови аспект
× Моля изберете жанр

Гледат в момента

Ще гледат

Последно изгледани