Димитър Митовски (Dimitar Mitovski)

| | |
Роден/а
August 1, 1964 - Plovdiv, Bulgaria

Повече за актьора/режисьора

Wikipedia IMDB Видео Снимки Official Company Site

Всички филми на Димитър Митовски (Dimitar Mitovski)

Всички филми и роли на Димитър Митовски (Dimitar Mitovski)Режисьор: Torque(2018)
Undercover(2011-2014)
Mission London(2010)
Rabbit Troubles(2007)
Get the Rabbit Back(2005)
FSB(1997)

Мини Биография

Димитър Митовски е роден в Пловдив, България.

Започва да рисува в ранна възраст и е приет в Професионалната гимназия по сценични изкуства в Пловдив, която завършва в началото на 80-те години. Докато е в училището, Митовски прави първия си късометражен анимационен филм на 16 мм - "Абсурд". Филмът получава награда на фестивал за късометражни филми и е презаснет професионално на 35 мм в Студио за българска анимация. Докато активно се занимава с рисуване, Митовски прави още два късометражни филма, а също така свири на барабани. Със свои съученици създава "Band Falconeti Electric" - електро-рок група, която записва два неиздавани албума. Страстта му към музиката спомага за бъдещата му кариера на режисьор на музикални клипове.

Митовски продължава образованието си в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за кино и анимация" при професор Доньо Донев. Първият му пробив идва още като студент с видеоклипа "Композитор" на легендарната българска поп-рок група ФСБ (носители на награда "Грами" през 1990 г.). С новаторската си визия "Композиторът" скоро се превръща в най-популярния и обичан музикален клип в страната. Няколко години по-късно Митовски заснема пълнометражен документален филм за групата, който отново се отличава със смелия си визуален стил и новаторския подход към жанра. Неговият видеоклип на песента на ФСБ "Високо" е награден за най-добър български музикален клип на годината през 1997 г. Митовски продължава да режисира музикални клипове и реклами, като печели много местни и международни награди за работата си.

Първото му голямо признание в областта на игралното кино идва през 2005 г., когато късометражният му филм "Върни заека" (в сърежисура с Камен Калев ) е номиниран за Седмицата на критиката на филмовия фестивал в Кан. През 2007 г. последвалият късометражен филм "Заешки проблеми"(също в сърежисура с Камен Калев) отново е номиниран за Седмицата на критиката. Двата късометражни филма са част от сюрреалистична трилогия с елементи на трилър. Третият филм е в процес на предпродукция.

През 2009 г. Митовски режисира първия си пълнометражен филм "Мисия Лондон" - ексцентрична политическа сатира по едноименния роман на Алек Попов. Филмът излиза на екран на 16 април 2010 г. и оглавява българския боксофис, превръщайки се в най-касовия двуизмерен филм в България от падането на комунизма през 1989 г. насам.

Митовски е сред основателите на SIA Corp. и Camera Ltd. - две от най-успешните филмови и телевизионни продуцентски компании в България. Освен пълнометражни филми портфолиото на компаниите включва над 2000 рекламни видеоклипа и продукции на някои от най-популярните международни телевизионни формати без сценарий. През 2010 г. SIA и Camera стартират телевизионния сериал "Стъклен дом" (оригинална идея на Димитър Гочев) в съвместна продукция с лидера в българското телевизионно разпространение bTV. В първия си сезон "Стъклен дом" се превърна в най-успешния български телевизионен сериал за всички времена. Заедно с Димитър Гочев и Росен Цанков, Димитър Митовски е изпълнителен продуцент на "Стъклен дом".

Като художник Митовски е един от съоснователите на Групата на художниците "Егде" през 1989 г. През 1995 г. заедно с малка група водещи български художници основава "Дискотека 95". И двете групи художници са емблематични за съвременното "неконвенционално" движение в българското изкуство през 90-те и 2000-те години. Понастоящем Димитър Митовски работи като продуцент, режисьор, сценарист и художник. - И.И. превод

Коментари

Трите тела
6/10 - Посредствен По време на писа
× Моля изберете жанр

Гледат в момента

Ще гледат

Последно изгледани