Ант-мен и Oсата спасяват света! С вицове!


13.7.2018 10:28 | 914

Ант-мен и осата / Ant-Man and the Wasp (2018)

Режисьор: Пейтън Рийд / Peyton Reed

Екшън, приключенски, Sci-Fi

PG-13

Времетраене: 118 минути

Марвел Студио обича да надхвърля всичко - героите, взривяванията, пиковете, откриването на театри, пазарният дял и т.н. В своя свят на прекомерно мускулести гигантски убийци, супергероят Ант-мен / Ant-Man (Paul Rudd) се оказа аномалия, защото дори когато се разширява от мравка до гигант, той е обикновен човек, един от малките хора на живота. Това все още е така и в "Ант-Ман и Осата" - привлекателен глупак, който се съпротивлява на наложените стереотипи, като вместо това ви подготвя за добри вибрации и много вицове. Това е изненадващо приятно лятно приключение!

Когато той е извън служба, Ант-Ман, известен като Скот Ланг / Scott Lang, се отправя към нестабилен старт, особено когато се сравнява с текущото съзвездие в киносалоните, любезно предоставено ни от Марвел. Както е посочено в Ант-Ман / Ant-Man (2015) - смъртоносно скучен първи самостоятелен филм, той е електроинженер, превърнат в крадец, превърнат в супергерой, в който няма митология, супер сили или драматична история на произхода, която може да бъде многократно предавана до безкрайност. Най-вече Ant-Man има страхотен костюм, който му позволява да се смалява, като има свръхчовешка сила и му позволява да комуникира с насекоми, които го правят.

Този път филмът е бърз, ярък и весел, тъй като сега вече е освободен от историческите подробности. Те бяха до голяма степен забравими и принудиха Скот да открадне костюма "Ант-Мен" от своя първоначален собственик, д-р Ханк Пим (Майкъл Дъглас), един от тези гениални учени, които предизвикват добри и лоши обстоятелства в света на Марвел. Д-р Пим има сложна история за изчезнала съпруга - Джанет ван Дийн (Мишел Пфайфър), която е част от историята заедно с дъщеря им, Хоуп (Еванджелин Лили). Героинята на Еванджелин Лили на свой ред има много подобрения – прическата! и както обяснява заглавието, много по-голяма роля като Осата, партньор на Ант-Ман.

Продължението е режисирано отново от Пейтън Рийд. Сценаристите са Пол Ръд, Крис Маккена, Ерик Сомърс, Андрю Барър и Габриел Ферари. Както всички останали, които се връщат за вторият филм, г-н Рийд изглежда много щастлив, че отново е тук, а и досегашната му работа е силно подкрепена от феновете на Марвел. Независимо от това, какви са били предишните му проекти, режисьорът и комедиен ветеран Пейтън Рийд (Луди амазонки / Bring It On), се справя с продължението с лекота, така че филмът на Марвел се чувства по-кратък от времетраенето му - 118 минути.

Тази лекота се усеща в Ант-мен и Осата / Ant-Man and the Wasp (2018), засягайки не само това, което героите казват и правят, но и как си взаимодействат. В прекалено много филми за супергерои и особено продълженията им, липсват истински и интересни диалози, тъй като те наблягат най-вече на визуалните ефекти при ускорено действие. Едно разрушение води до друго толкова често, сякаш да ни напомня за хубавите лица, техните костюми, и докато се осъзнаем те са вече в следващата битка. Докато заговорят, веднага следва взрив, бой и ранени герои. Ясно е, че аудиторията знае франчайза, затова напоследък се забелязва липсата на  нещо смислено, което би могло да отличи или задълбочи героите.

Ант-мен е толкова скромен герой, особено по стандартите на всички блокбъстъри. Заради това той се нуждае от личност, а не само от умения, за да задържи интереса на зрителите, особено когато става въпрос за продължение на Марвел история. Филммейкърите съобразително изграждат образа на Скот с приятелско обкръжение, нормални човешки притеснения и жажда за живот. Точно затова той има равноправен романтичен спаринг партньор – Хоуп, и сладко дете, което кара всеки да се усмихва (Аби Райдър Фортсън / Abby Ryder Fortson като Каси). Пол Ръд можеше с лекота да плени всеки зрител с усмивката и чара си, но той запълва героя със силна воля, насищайки Скот с човечност, невинност и страст.

 

Странно е колко малко неща като личността могат да вдигнат един филм. Ант-мен и Осата / Ant-Man and the Wasp съдържа кинетични последователности на действие, но това, което го прави толкова добър е начина, по който Пейтън Рийд е измислил как да запази интимността и детската игривост на филма, дори когато телата и сградите се смаляват, а автомобилите летят. Той иска да удиви зрителя със специални ефекти, но той изглежда още по-отдаден на образа на Ант-Ман този път, на напрежението и смеха, които придружават този прочувствен супергерой.


Както при много филми от този тип, историята е най-малката в него. Има злодеи, няколко линии на действие, множество обрати и моменти на семейна мелодрама. Има офис сграда, която д-р Пим свива в размер на куфар и потегля с нея, и преследване с коли по улиците на Сан Франциско, в което, за съжаление, Дъглас не участва, въпреки че беше звезда в сериала Улиците на Сан Франциско / The Streets of San Francisco (1972) – телевизионна класика от 70-те години.

Лентата Ант-мен и Осата / Ant-Man and the Wasp (2018) е успяла да намери своята формула за успешно филмово забавление и определено се чувства като нещо свежо и различно, на фона на останалите филми във вселената на Марвел.

Правила за ползване


Съгласно Общия регламент за защита на личните данни (РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/679 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 27 април 2016 година - GDPR) запознайте с правилата за ползване на FILMITENA.COM. Научи повече

Актьори / Режисьори

A B C D E F G H
I J K L M N O P
Q R S T U V W X
Y Z

Последно препоръчани

Блог

Защо Марк Хамил почти отказва да участва в следващите филми за "Междузвездни войни"


Появата на Люк Скайуокър в последните мигове на Междузвездни войни......

Жанр

Коментари

CMo Jun 20 2017 1:34PM


Cars 2 / Колите 2
Пред угрозата съм да гледам Cars 3, за това трябваше да гледам Cars 2... не че това щеше да промени ...
Повече...