15 страхотни филма, които трябва да гледаме повече от веднъж


18.2.2016 22:44 | 6977

Някои филми се нуждаят от повторно гледане за да се разберат напълно, докато други просто предлагат напълно различно преживяване при втори преглед. Непредвиден късен обрат или поява на герой, могат да променят изцяло динамичността на историята.

Този списък показва някои филми, които киноманите задължително трябва да изгледат повторно. В него има както трилъри, така и интелектуални истории със сложни сценарии на няколко нива. Списъкът съдържа спойлери, така че ако искате може да пропуснете тези заглавия които все още не сте гледали.

И така, нека да започваме.

15. Не казвай сбогом (Gone girl) – 2014

На пръв поглед това не е филм, който трябва да се гледа повторно, но има много неща незабелижими в началото.  Още в първите моменти от филма може да се забележи, че героинята на Роземунд Пайк, чието изчезване е в основата на сценария, е фалшифицирала собственото си отвличане. След като разбере това, публиката разбира че много от събитията описани в дневника й и използван като доказателство, са имали за цел да обвинят съпруга й в убийство. Ранният стадий да тяхната връзка придобива съвсем различен контекст и смилсъл, който може лесно да се пропусне при първо гледане. Произхода на тяхната любов, която изглежда толкова объркана първоначално, сега предобива съвсем нов нюанс.

14.Oldboy - 2003

Филмът се превърна в култова класика през последното десетилетие. Определян е от Куентин Тарантино, като един от десетте  най-хубави азиатски филми. За незапознатите ще споменем, че “Oldboy” е трилър мистерия разказващ за човек, който е отвлечен и държан в плен 15 години в хотелска стая. Главният герой (както и публиката) преживява много обрати, включително и обвинение в убийството на съпругата си. Дори и да дава отговори, въпросите които се повдигат са много повече и напрежението се поддържа до самият край.

13. 12 Маймуни (12 Monkeys) – 1995

Пътуванията във времето винаги са били сложни и с трудно разбираеми елементи. Всеки филм който успее да го представи както трябва (а „12 маймуни“ е точно такъв) оставя публиката малко (или много) объркана на моменти. Парадоксите които възникват относно миналото, настоящето и бъдещето може да са доста сложни. Кошмарите, от които страда героя на Брус Уилис във филма, също не улесняват нещата. Границата между реално и нереално е доста замъглена и определено повторно гледане би изяснило много неща.

12. Обичайните заподозрени (The usual suspects) – 1995

Този филм е от класическия тип „нищо не е такова, каквото изглежда“. Диалогът, героите и личните им истории придобиват изцяло нов смисъл при повторното гледане. Зрителят си мисли, че е разбрал всичко,докато в един момент не се разскрие истинската самоличност на Кевин Спейси. При второто гледане се вижда как всички пърченца от пъзела на историята си пасват идеално.

11. Психо (Psycho) – 1960

Цяло едно поколение филмови дейци може да се учи от техниките, използвани във филма на легендарния режисьор Алфред Хичкок. Самата прословутата сцена под душа би могла да послужи като тема на няколко лекции. Всички фенове и любители на киното си дължат удоволствието от класиките на Хичкок, и трябва да ги изгледат по няколко пъти за да се оцени класата на  режисьора. Дори при по-малко популярните му филми има доста какво да се види, анализира и интерпретира. Техники и похвати от неговите творения се изпозлват и в днешно време - цели 60, 70 години по-късно. „Психо“ е филм за който може да си чел, да си гледал документални материали, но той непрекъснато ще подтиква интереса и любопитството ти.

10. Престиж (Prestige) – 2006

Разказвайки историята на двама фокусници, които си съперничат в надпреварата да създадат перфектанат илюзия, „Престиж“ е филм, който просто те моли да го гледаш отново и отново. Точно когато зрителя си мисли че е разбрал всичко, Кристофър Нолан изважда нов трик от ръкава си и наново заплита сюжета. Определено се препоръчва повторно гледане.

9.2001: Космическа одисея (2001: Space Odyssey) – 1968

Този филм се смята за една от най-хубавите фантастики правени някога. Но колкото е дълъг, толкова е и сложен, което не е нещо лошо. Както повечето филми на Стенли Кубрик и тук има много детайли и концепции които са трудни за разбиране при първо гледане. На пръв поглед „2001: Космическа одисея“  се разказва за изследването на космоса и еволюцията на човечеството, но той засяга много по-дълбоки теми, чиито осмисляне изискват втори преглед.

8. Дони Дарко (Donnie Darko) – 2001

Това е фантастичен трилър съдържащ пласт след пласт атмосфера и напрежение, което е трудно да се усети първия път. Само за да се разбере краят е необходимо второ гледане. „Дони Дарко“ е интелектуален филм, превърнал се в култ в някои среди.  Насладете се и на една от ранните изяви на от Джейк Гиленхал, един най-популярните актьори в днешно време.

7. Злокобен остров (Shutter Island) – 2010

В „Злокобен остров“ Мартин Скорсезе отново обединява сили с любимия си актьор през последното десетилетие - Леонардо ди Каприо. С действие развиващо се през 1950 година, филмът е завръщане към трилърите от миналото. Най-интригуващ е фактът , че развръзката може да се тълкува по много начини, има много интерпретации. Една бърза справка с Google ще ви покаже колко много теории на фенове има и че това не е просто обикновен психологичен трилър.

6. Primer – 2004

Това е един от тези филми, които може лесно да те объркат и след това продължават напред, без значение дали си схванал смисъла или си пропуснал нещо. „Primer“ е нискобюджетен фантастичен филм, разказващ  за група инжинери, които създават машина на времето. И тук отново пътуванията във времето са основния проблем и причина за “затормозяването“ на зрителите.

5.Боен Клуб (Fight Club) – 1999

„Боен клуб“ се превърна в култов за цяло едно поколение и за много хора той представлява шедьовър, а играта на Брад Пит и Едуард Нортън е просто страхотна. Филмът иска да разкрие по-дълбокия си смисъл, но същевременно успява и добре да го прикрие, предизвиквайки те да го гледаш няколко пъти за да успееш да вникнеш в него.

4. Шесто чувство ( The Sixth Sense) -  1999

Още един невероятен пример за филм с неочакван финал, изискващ повторно гледане. Когато става ясно, че героят на Брус Уилис всъщност е мъртъв през по голяма част от филма, това променя изцяло настроението и очакванията които зрителя е имал до този момент. При повторението ясно се вижда как филмът показва отговорите на въпросите, но преди края на филма зрителят не е в състояние да ги забележи.

3. Мементо (Memento) – 2000

„Мементо“ е филм написан и режисиран от Кристофър Нолан и е разказан...отзад напред. Това изречение само по себе си трябва да ви предупреди за нуждата за повторно гледане. Резултатът е точно такъв какъвто може да очаквате от Нолан. Той е сценарист, който не обяснява и не говори на публиката. Той създава сложни светове и герои, дори и при най-уникалните и невероятни обстоятелства. „Мементо“ не е по различен, предоставяйки ни трудена за следване история, която ИЗИСКВА нашето внимание.

2. Сиянието (The Shining) – 1997

Още един филм на ненадминатия Стенли Кубрик, превърнал се в класика. Абсолютен шедовър, който ни разкрива по нещо ново с всяко гледане, без значение дали за втори, трети или двадесети път.  Освен това е горещо препоръчително да прочетете и книгата. Стивън Кинг е уникален и няма да съжалявате.

1.Генезис (Inception) – 2010

Споменахме по-горе в статията, че Кристофър Нолан не губи време за подробни обяснения, а по-скоро оставя зрителя сам да итерпретира действието във филмите му. А „Генезис“ е филм, който има много голяма нужда от обяснения. И до ден днешен, след множесто гледания, се водят спорове и няма единодушно мнение за края на филма.

„Генезис“ се разказва за група похитители на сънища, които превземат подсъзнанието на жертвата си с цел извличане на информация. Всичко се усложнява още повече когато те трябва да влязат в сън в съня, в съня. Малко объркващо, нали?  Въпреки това, филмът определено си заслужава и е един от най-хубавите, които са излизали през последните 20 години.

 

Източник: Screenrant

Автор: Виктор Кърджиев

Актьори / Режисьори

A B C D E F G H
I J K L M N O P
Q R S T U V W X
Y Z

Те питат

shushu mushu Aug 15 2017 4:40PM


Моля да ми препоръчате филм с неочакван край.

Повече...

Попитай Всички въпроси

Жанр

Star Wars Millenium Falcon c-3po bb-8 stormtrooper helmet

Коментари

CMo Jul 27 2017 11:24AM


Dunkirk / Дюнкерк
"Dunkirk" ме смаза, отвя и остави свит на кълбо в ъгъла. Един от най-великите филми, които съм ...
Повече...